IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК чака информация от германските регулатори за "Северен поток" 2

Една от големите мистерии пред Европейския съвет е ще присъства ли Юнкер на минисрещата на върха между Турция и осем държави от ЕС

15:10 | 16.12.15 г. 1
ЕК чака информация от германските регулатори за "Северен поток" 2

Разширението на газопровода „Северен поток“ ще бъде част от темите, които ще бъдат обсъдени по време на заседанието на Европейския съвет, потвърди говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен в обедния брифинг в Брюксел.

Тя допълни, че Комисията е в контакт с регулаторните органи на Германия и на базата на получената информация ще бъде направен правен анализ на проекта.

Междувременно една от големите мистерии преди съвета се оказа участието на председателя на Европейката комисия Жан-Клод Юнкер на „минисрещата на върха“ между Турция и осем държави от ЕС.

От думите на говорителя на ЕК Александър Винтерщайн стана ясно, че Юнкер е получил покана за няколко срещи, които предшестват Европейския съвет. Практиката е програмата на председателя да се знае предварително, но в този случай той ще избере на коя среща да присъства в последния момент.

Винтерщайн отказа коментар на спекулациите защо е тази тайнственост около планираните разговори.

На срещата, която ще се проведе в офисите на австрийската делегация в сградата на ЕК в Брюксел, ще участват лидерите на Австрия, Германия, Гърция, Холандия, Белгия, Швеция, Финландия и Люксембург. Те ще коментират бежанската криза с турския премиер Ахмет Давутоглу.

На пръв поглед обаче личи липсата на две от държавите, които също са част от пътя на мигрантите от Турция към Европа – България и Италия, сред участниците в разговорите. 

Преди официалната среща пък ще има разговор "на четири очи" между Давутоглу и гръцкия му колега Алексис Ципрас, става ясно още от програмата на гръцкия премиер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още