IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция глоби 20 куриерски фирми с 672 млн. евро за картелно споразумение

Фирмите, както и синдикалната организация, договаряли годишно увеличение на цените на услугите си

15:50 | 15.12.15 г.
Франция глоби 20 куриерски фирми с 672 млн. евро за картелно споразумение

Френската служба за защита на конкуренция глоби 20 куриерски компании с 672 милиона евро за картелно споразумение, съобщи BBC.

Фирмите, сред които френските клонове на FedEx Express, TNT and DHL Express, са договаряли годишно увеличение на цените на услугите си между 2004 и 2010 г.

Договорките са се случвали на „тайни срещи“, в които е участвал и синдикатът на куриерите TLF. Синдикалната организация също е обект на финансовата санкция.

Регулаторите твърдят, че договорените увеличения на цените са навредили особено много на малките компании.

15 от компаниите ще трябва да платят и допълнителна глоба в размер на 1,4 милиона евро, тъй като са се договорили за въвеждане на система, чрез която по-високите цени на дизеловото гориво да се поеме от клиентите.

„Срещите се организирали редовно преди и след всяко увеличение, което помагало компаниите да уеднаквят исканията си за цените“, смята регулаторът. „Разговорите са били тайни и не са били документирани по никакъв начин“, допълват от службата за защита на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още