IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК определи насоките за приноса на еврофондовете за развитието на общността

Средствата ще се използват приоритетно за иновации, за създаването на нови работни места и за Енергийния съюз на ЕС

15:28 | 14.12.15 г.
ЕК определи насоките за приноса на еврофондовете за развитието на общността

Европейската комисия (ЕК) изготви насоките за приноса на европейските структурни и инвестиционни фондове за изпълнението на стратегията за растеж на общността и приоритетите на Комисията.

През новия програмен период (2014 – 2020 година) 454 млрд. евро от бюджета на ЕС, а като се прибави и националното съфинансиране – 637 млрд. евро, ще бъдат инвестирани в европейските региони и градове.

Така фондовете на ЕС се превръщат в основен инвестиционен инструмент в общността. Затова и от Брюксел, съвместно с държавите от общността, потърсиха начин за оптимизиране на работата им. На първо време беше анализиран начинът на разпределяне на фондовете и бяха предприети облекчения при разпределянето на евросредствата, става ясно от съобщението на Брюксел. 

Реформираните фондове пък са насочени към четири основни генериращи растеж сектора: изследвания и иновации, цифрови технологии, подкрепа за нисковъглеродната икономика и за малките предприятия.

За периода за дейностите в областта на научно-развойната дейност ще бъдат разходени 121 млрд. евро. С тези средства от ЕК се надяват да подкрепят възможностите за развитие на иновациите от страна на бизнеса и на университетите, да бъдат създадени инкубатори и технологични центрове, както и да се подобри достъпът до капитал на вътрешния пазар на ЕС.

Плановете са почти 130 хил. компании да получат подкрепа за повишаване на техния капацитет за научно-развойна дейност. Така ще бъдат създадени 29 хил. нови работни места и 15,3 хил. нови продукти на пазара.

По отношение на подкрепата за цифровия пазар целите са насочени към увеличаване на броя на домакинствата, които имат достъп до високоскоростен интернет (14,6 млн. домакинства допълнително), а 18,8 млн. души в селските региони – подобрен достъп до ИКТ услуги.

193 млрд. евро ще бъдат насочени към инвестиции в околна среда, енергетика и климатичните промени. Един от важните приоритети на ЕС в областта е създаването на Енергиен съюз, както и подобряването на енергийната ефективност. Само за политиките в тези области ще бъдат отделени 45 млрд. евро до края на програмния период.

В дейности по насърчаване на заетостта, борба със социалното изключване и подобряване на образованието ще бъдат насочени 120 млрд. евро от европейските фондове. Целта е да бъдат подобрени шансовете на 10 млн. души да намерят работа, а 2,3 млн. души да започнат работа, включително и като предприемачи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още