IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Забавяне на развиващите се пазари е най-големият риск за еврозоната

Според икономиста от ЕЦБ обаче рискът от дефлация вече е отхвърлен

15:49 | 11.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Забавяне на развиващите се пазари остава най-големият риск за икономиката на еврозоната, но опасенията за спадове на цените и самозасилващи се дефлационни очаквания отслабват, заяви Беноа Кьоре, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), в петък, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица ЕЦБ удължи програмата си за изкупуване на активи, за да се пребори с продължително ниската инфлация. Според Кьоре банката все още има гъвкавост и е в готовност да коригира схемата за количествено облекчаване, ако това е нужно.

ЕЦБ изпитваше опасения, че дългосрочните инфлационни очаквания се движат надолу. Това показва, че обществеността е започнала да губи доверие в способността на банката да вдигне растежа на цените, чието ниво в момента е близо до нулата, обратно до целта си от малко под 2%.

„Най-големият риск за инфлацията вече е отхвърлен: това беше рискът от дефлация, самозасилващи се дефлационни очаквания, това, което ние наричаме дестабилизиране на инфлационните очаквания“, заяви Кьоре на пресконференция в Хелзинки.

„Взехме това под внимание и както казах - ако видим риск, че инфлацията се отдалечава твърде много от 2%, можем отново да коригираме програмата“, добави той.

Кьоре каза, че растежът на развиващите се пазари продължава да се забавя, което повлиява сериозно на последното понижаване на прогнозите за външното търсене на ЕЦБ.

„Наистина виждаме забавяне на развиващите се пазари и това определено е част от низходящите рискове, които виждаме в средата ни“, каза той.

ЕЦБ, която намали и лихвените си проценти по депозитите през миналата седмица, не е фокусирана върху Федералния резерв на САЩ, когато определя лихвените проценти, но паричната политика на САЩ все пак се взима под внимание, каза още Кьоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още