IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята МВФ да напусне програмата за Гърция не среща одобрение

Започват първите разговори за създаването на новия приватизационен фонд на Гърция

16:46 | 10.12.15 г. 1
Идеята МВФ да напусне програмата за Гърция не среща одобрение

Идеята на гръцкото правителство Международният валутен фонд да напусне третата спасителна програма за Гърция не среща одобрение.

След като финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле критикува изявленията на премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, и комисарят по икономическата и паричната политика на ЕС Пиер Московиси каза, че Фондът е нужен на програмата, пише гръцкото издание „Катимерини“. 

Московиси е един от висшите чиновници в Брюксел, който често хвали усилията на Атина. Днес той изрази своята надежда за успешно приключване на първия преглед на изпълнението на програмата до края на януари 2016 година, а след това да започнат и преговорите за преструктурирането на дълга на Гърция.

Според комисаря обаче Атина не се нуждае от орязване на дълговете, а от подобряване на условията по изплащането им.

Той отхвърли възможността бежанската криза да се окаже фактор, спомагащ за облекчаване на условията по програмата и отлагане на искани реформи.

Московиси съобщи и че все още няма споразумение между властите в Атина и представителите на кредиторите относно приватизацията в Гърция. Първите срещи предстоят по-късно през деня.

Със споразумението от юли предишният кабинет на Сириза се съгласи на създаването на нов приватизационен фонд, който да набере 50 млрд. евро чрез разпродажбата на държавни активи.

През лятото само беше маркирана идеята за новия фонд, но всички подробности около създаването и управлението му тепърва предстоят. Единственото, което успя да договори премиерът Алексис Ципрас, беше фондът да бъде ситуиран в Атина, а не в Люксембург, за което настояваше Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Започват първите разговори за създаването на новия приватизационен фонд на Гърция.------------------------------------------Дали няма да видим най-после и първата приватизирана държава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още