IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EY: Еврозоната върви към "самоподдържащо се" възстановяване през 2016 г.

Според прогнозите на компанията условията са подходящи за възраждане на капиталовите инвестиции

16:51 | 10.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нарастващ износ, инвестиции и потребление: 2016 г. изглежда светла година за еврозоната заради стартирането на „по-самоподдържащо“ се икономическо възстановяване в региона, сочат последните прогнозите на EY, цитирани от CNBC.

Насочвайки се към 2016 г., възстановяването на еврозоната става все по-широко и по-самоподдържащо се“, казва EY в прогнозите си, публикувани в четвъртък.

След като първоначално се водеше от потребителските разходи през 2014-2015 г., условията в момента са подходящи за възраждане на капиталовите инвестиции, които би трябвало да подкрепят стабилното (дори да не е забележително) възстановяване в средносрочен план. Очакваме ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,5% през 2015 г., преди да се ускори до 1,8% през 2016 и 2017 г.“, отбелязва докладът, изготвен в сътрудничество с Oxford Economics.

EY, преди позната като Ernst & Young, възприема няколко положителни фактора в работата на 19-членната зона с единна валута, регион, който се опитва да се възстанови от глобалния финансов крах и собствената ѝ криза с държавни дългове впоследствие.

EY казва, че „увеличаващият се износ и възстановяващото се местно търсене означават, че в редица сектори се появяват ограничения върху капацитета“. Компанията предвижда и тласък в търсенето на заеми и капиталови инвестиции, които би трябвало да „нараснат с около 2,5% на година“. Според прогнозите ѝ потреблението ще „остане стабилно“, като потребителските разходи ще се увеличат с 1,6% през 2016 г., макар че според компанията „временният тласък от по-ниските цени на енергията ще изчезне“.

Правителствата в еврозоната – особено получателите на спасителни финансови заеми като Португалия, Испания, Ирландия и Гърция, прилагат програми с дълбоки икономии и съкращаване на разходите, за да намалят дефицитите си и дълговите натрупвания. Има призиви правителствата да започнат да повишават разходите обаче, за да насърчат слабия растеж. EY вярва, че през 2016 г. инвестициите може да започнат да се разрастват и да се ускорят.

След като спешните мерки за строги икономии са до голяма степен в миналото, правителствата трябва да започнат да облекчават капиталовите си бюджети. След спад в продължение на шест години до 2015 г. очакваме публичните инвестиции да нараснат с 0,4% през 2016 г. и след това да се ускорят до темп от 3,2% до 2018 г. преди постепенното им облекчаване впоследствие. По-общо казано, сегашните държавни разходи ще продължат да се възстановяват, макар и с по-слаби темпове в сравнение с времената преди кризата“, казва EY.

Въпреки постепенното възстановяване в еврозоната регионът е изправен пред насрещни ветрове от общо глобално забавяне, най-вече заради забавящия се растеж в Китай и други развиващи се пазари.

EY отбелязва, че докато износната икономика на еврозоната през последните години е подкрепена от по-слабото евро – в резултат на програмата за количествено изкупуване на Европейската централна банка, която бе удължена заради много ниската инфлационна среда, средносрочните перспективи за ръста на износа никак не са розови.

Забавянето на развиващите се пазари ще има своето влияние върху перспективите върху износа“, предупреждава EY.

Въпреки по-благоприятния обменен курс, подпомогнат от удължаването на покупката на активи от ЕЦБ заради обезпокоително слабия ръст на цените, и възстановяването на развитите икономики, прогнозираме, че ръстът на износа ще се забави от 4,5% през 2015 г. до 3,7% през 2016 г. и до 3,4% на година в краткосрочен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
самоподдържащо се естествено самовъзстановяване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още