IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси затвориха с леки понижения

Инвеститорите се фокусираха върху акциите на добивните и енергийни компании, цената на петрола и курса на еврото

20:34 | 09.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси затвориха с леки понижения

Индексите на водещите борси на Стария континент закриха търговската сесия в сряда с леки понижения. Инвеститорите се опитват да разберат какво се случва с цената на петрола, акциите на компаниите, свързани със суровините, и на валутните пазари, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 записа спад от 0,43% за деня до 364,19 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 изтри 0,14% от стойността си до 6 126,68 пункта. В Германия DAX 30 се понижи с 0,76% до 10 592,49 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е надолу с 0,95% до 4 637,45 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 се смъкна с 0,02% до 9 835,50 пункта.

Цените на петрола бяха поставени под натиск в късната търговия в Европа, въпреки че „черното злато“ поскъпна с над 3% в следобедната търговия. Цените на петрола получиха стимул от положителните данни от Япония и съобщението на Администрацията за енергийна информация в САЩ, според което запасите в страната са спаднали с 3,6 млн. барела.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се търгуваха при цена от 40,43 долара, а контрактите върху американският суров петрол WTI струваха 37,72 долара за барел.

Акциите на компаниите от петролния и газов сектор поскъпнаха след новините, като книжата на водещите дружества в Европа, измежду които Tullow Oil, Seadrill и Statoil, увеличиха с над 2,5% пазарните си капитализации.

Акцията на финландската Neste бе единствената от сектора, която се оцвети в червено, поевтинявайки с 2 на сто.

Компаниите, занимаващи се с добив на суровини, също бяха в полезрението на инвеститорите. Книжата им лавираха между ръстовете и спадовете през деня.

Европейските акции бяха поставени под натиск и от поскъпналото евро, което набра лека преднина спрямо долара по време на сесията.

Най-добре представящият се компонент на Stoxx 600 бе британската Ashtead Group, която увеличи прогнозата за годишните си финансови резултати. В резултат на това акциите й поскъпнаха с 8,6 на сто.

Страдащият германски производител на автомобили Volkswagen съобщи, че е открил несъответствия на нивата на въглероден диоксид в по-малко коли спрямо първоначалните очаквания и че не очаква разходи за 2 млрд. евро. След новините книжата на VW поскъпнаха с над 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още