IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Между страните в ЕС ще има платформа за обмен на данни за недеклариран труд

Платформата ще представлява структура за сътрудничество между държавите от ЕС с участието на инспекциите по труда

20:00 | 07.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси прие днес окончателно обособяването на платформа за обмен на данни за недеклариран труд. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Ивайло Калфин, който участва в заседанието.

Платформата ще представлява структура за сътрудничество между държавите от ЕС с участието на инспекциите по труда. Представители на инспекциите ще се срещат два пъти в годината, ще обменят информация и ще правят проверки. Целта е да бъде намалена недекларираната заетост.

Калфин съобщи, че председателството на Съвета на ЕС до юли догодина определя сред приоритетите си темата за мобилността. Холандското председателство ще настоява Европейската комисия да преразгледа директивата за командированите работници.

Вицепремиерът поясни, че т. нар. "стари" държави в ЕС настояват за преразглеждането на директивата, защото в момента се наблюдават злоупотреби. "Новите" държави отбелязват, че последните промени в директивата са приети едва преди година. Затова те настояват първо бъде оценено действието на току-що въведените промени, преди пристъпването на поредно преразглеждане на директивата. Българската позиция е, че предварително трябва да бъдат изяснени целите на евентуални бъдещи промени в това общностно законодателство.

По думите на вицепремиера основно проблемите се наблюдават в областите на строителството и селското стопанство, както и при самонаетите. При самонаетите се отчита, че те не се вписват в никакви правила за норми на труд, заплащане и почивки, действащи за останалите работници. В Европа има около 1,3 милиона командировани работници, толкова са и трансграничните, които живеят в една държава от ЕС, а работят в друга, уточни Калфин.

Той добави, че нашата страна отдавна се опитва да постави въпроса директивата да обхваща личните помощници и домашните асистенти, които са изцяло незащитени. Те би трябвало да бъдат обхванати от някаква регулация, сред тези хора има доста българи, посочи вицепремиерът.

Той определи като неприемливо и в противоречие с европейските правила намерението на Великобритания да лиши от социални придобивки в първите четири години от пристигането им гражданите на ЕС. Нямаме нищо против да се защитят националните социални системи, но това не трябва да бъде за сметка на дискриминиране на правата.

Нямаме намерение да подкрепяме предоговаряне на принципа за свободно движение в ЕС. За нас този принцип е водещ и трябва да остане, заяви Ивайло Калфин.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още