IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво ще движи пазарите днес

Бордът на директорите на Yahoo ще решава бъдещето на компанията, a Ципрас се надява на край на контрола на капиталовия трансфер догодина

10:16 | 02.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Какво ще движи пазарите днес

Редакторите на Investor.bg отново подготвиха преглед на по-важните факти и новини, които могат да влияят на пазарите днес.

1. Борсите в Азия не са единни

По-големите борси в Азия като цяло показват ръст в средата на седмицата. Само в Япония, където Nikkei 225 спада, се отчитат леки загуби. За сметка на това обаче Shanghai Composite в Китай и Hang Seng в Хонконг са със стабилен ръст. 

2. Марк Зукърбърг ще дари 99 на сто от акциите си във Facebook

Главният изпълнителен директор на най-голямата социална мрежа в света - Facebook, Марк Зукърбърг ще дари в бъдеще по-голямата част от своите акции на фондация с благотворителни цели. Освен това той обяви в специален постинг и рождението на своята дъщеря Макс.

3. Ръководството на Yahoo решава бъдещето на компанията

Бордът на директорите на Yahoo ще решава според Wall Street Journal бъдещето на компанията през тази седмица. Възможно е дори да се вземе решение за отстраняване на главния изпълнителен директор Мариса Майер.

4. JPMorgan – кралят на приходите в инвестиционното банкиране

В надпреварата за лидерското място сред инвестиционните банки през тази година начело се озовава JPMorgan. Това поне показва изследване на Coalition. Според него  JPMorgan ще отчете приходи от  18,2 млрд. долара, което е ръст от 6,4 на сто на годишна база.

5. Цените на петрола с лек спад

Котировките на петрола спаднаха тази сутрин в азиатската търговия. Инвеститорите се опасяват, че ОПЕК ще запази сегашните си тавани на добив, които допринесоха за прекомерното предлагане на черно злато. Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтиня с 20 цента до 41,65 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, също с доставка през януари, понижи котировките си с 14 цента до 44,30 долара за барел.

6. Ципрас се надява на край на контрола на капиталовия трансфер догодина

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази надежда, че наложеният през юли контрол над капиталовия трансфер може да бъде отменен в първата половина на следващата година. Той подчерта, че правителството му е предприело първи стъпки в тази насока, за да реши проблема с лошите кредити и да снабди банките с допълнителен капитал. 

7. Продажбите на VW в САЩ се сриват с една четвърт

Скандалът с манипулираните данни за емисиите газове се отразява за първи път сериозно на германския автомобилен концерн. През ноември продажбите на основната марка спадат с 24,7 на сто на годишна база до 23 882 автомобила.

8. Полша възнамерява да създаде бейби бум

Полша ще плаща повече за новородените бебета. Правителството във Варшава прие нова програма, според която семействата ще получават бонуси от по 500 злоти месечно (124 долара) за всяко дете след първото. По-бедните семейства ще получават бонуси за всички деца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още