IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смесено начало на седмицата за европейските борси

В резултат на терористичните атентати в Париж в петък туристическият сектор отчете сериозно понижение

19:15 | 16.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси отчетоха смесена сесия в понеделник в резултат на серията терористични атентати в Париж в петък вечер, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори с лек ръст от 0,2%, подкрепен от търговията в САЩ. Лондонският FTSE 100 също приключи с 0,3% нагоре, но френският индекс САС и германският DAX затвориха със слабо понижение.

Франция бе разтърсена от серия координирани терористични атаки в Париж в петък, които отнеха живота на 129 души и раниха стотици.

С отварянето на пазара в понеделник акциите на туристическите компании бяха най-сериозно ударени, като секторът отчете спад от 1,3%. Акциите на туристическата агенция Thomas Cook поевтиняха с 5,3%, а тези на Eurotunnel – с 3,8%.

Френската хотелска група Accor се търгуваше със спад от 4%, представяйки се най-зле във френския индекс САС. Луксозните марки LVMH и Kering също бяха сред най-зле представилите се, като акциите им поевтиняха съответно с 1,6% и 1%.

Авиокомпаниите също бяха ударени сериозно в понеделник, като вписаната на борсата в Париж Air France-KLM отчете спад на акциите от 6%. Акциите на Ryanair поевтиняха с 1,6%, на Lufthansa – с 2,6%, а на International Airlines Group – с 3,1%.

Въпреки слабото представяне на борсите при отварянето си ревизираните данни за инфлацията подкрепиха европейските пазари. Данните показаха, че темпът на растеж на цените в еврозоната е бил 0,1% през октомври спрямо първоначалните данни за нулев ръст.

Обратно на пазарните тенденции акциите на петролните компании отчетоха ръстове след рязкото си разпродаване през миналата седмица. Seadrill поведе в индекса STOXX 600 с ръст на цената на акциите от 7,5%. Акциите на Petrofac и  Tullow Oil също се търгуваха с повишение от по 3%.

В следобедната търговия цените на петрола отново се оказаха под натиск заради новите опасения за свръхпредлагане. Цената на петрола сорт Брент потъна с 1,21% до 43,25 долара, а на американския суров петрол достигна до 40,21 долара за барел.

На дъното на пазарите бе швейцарската фирма Sonova, чиито акции се сринаха с 7,3%, след като компанията понижи прогнозите си за продажби и печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Финанси виж още