IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фючърсите върху CAC 40 се свиват с 1,5%

Историята на терористичните инциденти по целия свят показва, че пазарните реакции често са остри, но краткотрайни

10:09 | 16.11.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Фючърсите върху CAC 40 се свиват с 1,5%

Фючърсите върху водещия борсов индекс на Франция CAC 40 се сринаха, след като пазарът ще отвори за търговия отново след атаките в Париж - най-сериозните терористични атаки в историята на Европа от над едно десетилетие, предава Bloomberg.

Контрактите за CAC 40  загубиха 1,5% към 9:30 часа българско време.

Франция бомбардира късно в неделя централния лагер на „Ислямска държава“ в Рака, превръщайки се в единствената европейска държава, която провежда големи бойни операции над Ирак и Сирия. По-рано „Ислямска държава“ заяви, че атаките в Париж са отмъщение заради военното участие на Франция в Близкия изток.

Фючърсите върху общоевропейския индекс Euro Stoxx 50 спадат с 1,4%. 

„Акциите, които са свързани с потребителските стоки или туризма, по-специално с луксозната индустрия и коледните празници, могат да бъдат засегнати", каза пред Ройтерс анализаторът на IG France Алесандре Барадес. „Януарските атаки са различни, те бяха по-целенасочени. Тук те са насочени към цялото население", добави той. „Може да има и чисто психологически ефект, който да тласне инвеститорите да останат в кулоарите, докато не се появи по-голяма яснота".

Атаките се случват в момент, в който опасенията, че глобалното икономическо възстановяване се забавя, доведоха до спад на акциите през последните седмици. Stoxx Europe 600 изгуби 2,7% през миналата седмица - най-много от началото на септември, на фона на по-лошите от прогнозите данни за растежа в еврозоната.

CAC 40 се понижи почти с 9% от април насам, въпреки че все още е сред най-добре представящите се индекси на развитите пазари за годината.

Историята на терористичните инциденти по целия свят през последните 15 години показва, че пазарните реакции често са остри, но краткотрайни.



Темата може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още