IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси започнаха седмицата на червено

Незадоволителните търговски данни на Китай бяха една от причините за спадовете в почти всички сектори

19:21 | 09.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси започнаха седмица на червено след незадоволителните търговски данни на Китай и слабите представяния на отделните компании, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори със спад от около 1,1%, като повечето европейски бенчмаркове и сектори останаха на червено.

Лондонският FTSE 100 приключи с около 1% надолу, а френският САС и германският DAX завършиха с понижение от около 1,6%.

Германският производител на автомобилни гуми и резервни части Continental повиши прогнозата си за годишна печалба след ръст на продажбите за третото тримесечие. Акциите на компанията обаче поевтиняха с 4,9%, а автомобилният сектор също затвори с 1,6% надолу.

В съответствие с повечето големи германски корпорации Kabel Deutschland отчете ръст от 7,3% на приходите на годишна база за второто тримесечие, както и повишение на нетната печалба. Цената на акциите на компанията обаче се понижи с 3%.

Акциите на Lufthansa също поевтиняха с 2,5%, след като авиокомпанията отмени стотици полети за понеделник заради продължителната стачка на пилотите.

Като цяло германският индекс DAX се търгуваше с 0,9% надолу, като вниманието на инвеститорите бе фокусирано върху данните от най-голямата икономика на еврозоната. Германският внос и износ се е възстановил през септември, след като се срина през предишните месеци. Износът се е повишил с 2,6% на месечна база, а вносът – с 3,6%.

Цената на акциите на Tullow Oil скочи с 9,4% на фона на по-широко възстановяване на петролния и газовия сектор заради лек ръст на цените на петрола в понеделник. Петролните компании получиха подкрепа от това развитие, като акциите на Seadrill и Subsea 7 също отчетоха рязък скок.

Производителят на генератори Aggreko отчете спад на продажбите за третото тримесечие, но обяви, че е спечелил търг в Гуам за предоставянето на енергия на острова, което изстреля акциите му нагоре с над 5%.

Сред другите печеливши бе Trelleborg, чиито акции скочиха с 11%, след като шведската фирма за гуми заяви, че купува чешката компания CGS Holding.

Акциите на Intercontinental Hotels Group също поскъпнаха с 3,5%, след като компанията отрече обмислянето на потенциално сливане или продажба на групата.

Акциите на британския телеком TalkTalk, който се оказа жертва на сериозна хакерска атака, бяха разпродадени, след като HSBC намали целевата цена на акциите. Акциите поевтиняха с 4,5%.

Португалски акции също се оказаха под натиск, като индексът PSI 20 отчете спад от над 3%. Това се случва, след като две малки крайни леви португалски партии приключиха преговорите с умерените социалисти за създаването на алтернативно правителство и отстраняване на дясноцентристите, чийто министър-председател призна, че може да премине в опозиция, съобщава Ройтерс.

Акциите на Banco Comercial Portugues спаднаха до дъното на STOXX 600, поевтинявайки с 8,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още