IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale отчете скок на печалбата за тримесечието

Добрите резултати се дължат основно на банкирането на дребно във Франция

18:36 | 05.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френската банка Societe Generale отчете 17% скок на печалбата в подразделението за банкиране на дребно след ръст на приходите и намаляване на резервите за лоши кредити, съобщава Bloomberg. Това е помогнало на кредитора да преодолее срива на търговията си с ръст на нетната печалба от 28%.

Кредиторът, който е втората най-голяма банка във Франция след BNP Paribas SA, заяви, че ще намали клоновата си мрежа с 20%. В същото време банката ще вложи 1,5 млрд. евро през следващите пет години, за да ускори усилията в областта на дигиталното банкиране. Societe Generale води преговори с профсъюзите, тъй като подготвя съкращаване на работните места в банкирането на дребно „с хиляди“, заяви заместник-главният изпълнителен директор Северин Кабан в интервю за Bloomberg TV.

Качеството на резулатите от банкирането на дребно на Societe Generale са привлекателни“, заяви Оливие де Беранже, фондов мениджър в Financiere de l’Echiquier в Париж, който управлява над 8 млрд. евро, включително акции на Societe Generale. “Societe Generale разчита на доброто представяне на банкирането си на дребно, но това на инвестиционното банкиране е разочароващо“.

Нетната печалба на Societe Generale е нараснала до 1,13 млрд. евро от 882 млн. евро през същия период на миналата година. Приходите на Societe Generale от френското подразделение за потребителско банкиране са се повишили с 4,2% на годишна база, задминавайки банкирането на дребно в страната на BNP Paribas, чиито продажби са се понижили с 3% през тримесечието.

Компанията отчита стабилни резултати „благодарение на добро търговско представяне и продължителен контрол над разходите и рисковете“, заяви главният изпълнителен директор Фредерик Удеа. „В синхрон с дигиталната революция, която се ускорява в света на банкирането, решихме да забързаме и задълбочим трансформацията на модела ни за банкиране на дребно във Франция“.

Приходите на Societe Generale от подразделението за глобалните пазари са се понижили с 10% до 1,19 млрд. евро на фона на волатилността след обезценяването на китайската валута. Приходите от търговията с акции също са спаднали с 5,5% заради по-слабото търсене на структурни продукти. Приходите от фиксиран доход, валути и стоки са се сринали с 23%. За разлика от Societe Generale, BNP Paribas отчете ръст от 6,7% на приходите от търговия през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още