IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Agricole отчете 15% скок на печалбата си за тримесечието

Френската банка представи и нов председател на управителния си борд - Доминик Льофевр

09:54 | 05.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френската банка Credit Agricole SA отчете скок от 15% на печалбата си за третото тримесечие, подпомогната от по-високата печалба от дела си в частната инвестиционна компания Eurazeo SA. Освен това банката представи и нов председател, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба е нараснала до 930 млн. евро (1 млрд. долара), най-високият резултат за тримесечието от 2011 г. насам, обяви базираната в Монруж, Франция, компания. Това бие средната оценка от 772 млн. евро на пет анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Credit Agricole, третата най-голяма банка във Франция, се опитва да реорганизира финансовите си отношения с регионалните банки, които притежават мажоритарен дял от кредитора и от които банката от своя страна притежава акции, план, който според анализаторите може да освободи капитал за акционерите. Credit Agricole се фокусира върху дейността си Франция, където има най-големият дял на пазара на потребителското банкиране, след като реорганизира инвестиционното си банкиране и прекрати международното си разширяване.

В сряда бордът на Credit Agricole избра Доминик Льофевр за председател на мястото на Жан-Мари Сандер, заяви банката в отделно съобщение. Льофевр председателства и холдинговата компания, чрез която регионалните банки на групата управляват дял във вписаната на борсата банка. За пръв път от първичното публично предлагане (IPO) на Credit Agricole от 2001 г. вписаната банка и основната ѝ инвестиционна група се председателстват от един и същи човек.

Миналия месец Credit Agricole се съгласи да плати 787 млн. долара на американските регулатори в споразумение по обвинения, според които френската банка е нарушила санкциите срещу Иран и Судан. Плащането по споразумението няма да се отрази на сметките за второто полугодие на Credit Agricole, заяви банката.

Печалбата от холдинги, включително акции в регионалните кредитори и Eurazeo, почти се е удвоила до 552 млн. евро през периода, твърди банката.

Нетната печалба на корпоративното и инвестиционното банкиране на Credit Agricole е спаднала с 2,7% до 256 млн. евро, след като приходите от търговия са намалели с 12% до 374 млн. евро. Печалбата от спестовни дейности, включително управление на активи, застраховане и частно банкиране, е нараснала с 8,6% до 438 млн. евро през тримесечието, казва Credit Agricole.

Amundi Group, подразделението за управление на фондове, което ще продаде акции при първично публично предлагане, отчете нетни входящи потоци от 19,2 млрд. евро през третото тримесечие. Credit Agricole ще запази дял от 74,6% или повече в Amundi, докато Societe Generale SA се лишава от своя дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още