IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяващата се икономика на Ирландия се бори с "проблемите на успеха"

Увеличаващите се заетост и население в страната оказват натиск върху услугите и инфраструктурата

18:47 | 03.11.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Макар и представени като подобрение на фона на строго понижените равнища от последните години, когато на гласоподавателите бяха обещани проекти за железопътен транспорт, широколентов интернет и училища, до 2021 година разходите за инвестиции все още ще бъдат с близо 50 % под пика. Дотогава брутният вътрешен продукт (БВП) се очаква да бъде с 30 % над предкризисния максимум от 2007 година.

"За всекидневните разходи фискалните правила са изцяло определящи, но ограниченията действително хвърлят светлина върху това как тези разходи влияят на капиталовите инвестиции, отчаяно необходими в тази икономика", коментира Фъргал О'Брайън, главен икономист на IBEC.

С най-бързо нарастващото население в ЕС, но и с вторите най-ниски разходи за инфраструктура Ирландия би следвало да харчи по 4% от БВП за капиталови проекти, само за да отговаря на търсенето, вместо целевите 2,5 %, прогнозира IBEC.

Според собствени оценки транспортното министерство на Ирландия ще започне да получава финансирането, нужно за поддържане, управление и подновяване на сегашната пътна инфраструктура, чак към 2020 година.

"Най-голямото предизвикателство за следващото правителство е как ще покрие всички демографски нужди и как ще гарантира, че възстановяването не е задушено от пренаселеността и ограничения капацитет", отбелязва О'Брайън.

"Проблемите на успеха" се изострят от факта, че проблемите на неуспеха все още съществуват под формата на трайна дългосрочна безработица, високи равнища на неизплатени задължения по ипотеки и затруднени здравни услуги, които раздуват много от допълнителните текущи разходи, разрешени от Европа.

Необходимостта правителствата да изиграят ролята си за възстановяването, което буксува в някои по-големи икономики от еврозоната, бе върната в дневния ред от президента на Европейската централна банка Марио Драги миналия месец. Изпълнителната власт обаче настоява, че фискалните правила не предлагат свобода на действие за нарастваща икономика като ирландската икономика.

"Инвестиционната клауза", позволяваща на страните да се отклоняват временно от пътя на приспособяване, за да постигат гъвкавост на инвестициите си, се прилага само за държавите в рецесия или само с бавен икономически растеж. Това означава, че Ирландия трябва да продължи да изпълнява целите си, преди да може да прави каквото иска с парите си.

"Така се движим към премахване на дефицита, балансиране на бюджета в структурно отношение и след това инвестиране от структурна гледна точка", заяви миналия месец Нунан пред журналисти.

"Надяваме се, че когато направим средносрочен преглед на капиталовата програма (през 2017 година), ще има допълнителни налични ресурси за по-силна инвестиционна програма", каза през октомври финансовият министър.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още