IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с леки повишения

Банковите акции бяха във фокуса на инвеститорите на Стария континент

19:39 | 02.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси затвориха с леки повишения

Индексите на водещите борси на Стария континент откриха ноември с леки ръстове. Инвеститорите анализираха новите данни от Китай и за икономиката на еврозоната и същевременно се фокусираха върху финансовите отчети на някои големи банки, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 записа ръст от 0,34% до 376,75 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 добави само 0,01% към стойността си до 6 361,80 пункта. В Германия DAX 30 се покачи с 0,93% до 10 950,67 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е нагоре с 0,38% до 4 916,21 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 се повиши с 0,55% до 10 418,20 пункта.

Европейските пазари получиха стимул от публикуваните данни днес. PMI индексът на Markit за бизнес активността показа, че през октомври показателят за сектора на промишлеността възлиза на 52,3 пункта, което е над септемврийските 52 пункта и над очакванията на анализаторите. В Китай активността спада, но забавя темпото през октомври.

На корпоративния фронт акциите на Commerzbank поскъпнаха рязко с 6,59% до 10,67 евро. Германската банка изненада приятно с финансовите си резултати за третото тримесечие

Печалбата на HSBC преди данъци скочи с 32% на годишна база през третото тримесечие до 6,1 млрд. долара. Това се оказа повече спрямо прогнозите на анализаторите, но книжата на банката поевтиняха с 0,8 на сто.

Нискобюджетният авиопревозвач Ryanair ревизира нагоре прогнозата си за печалбата след ръст на превозените пътници. Пазарната капитализация на компанията се извиси с 3,2 на сто след новините.

Electrolux се озова на дъното на индекса STOXX 600. Акциите на шведския производител на електроуреди поевтиняха с 5,4%, след като Министерството на правосъдието на САЩ отхвърли офертата на дружеството, свързана с разрешаването на правен спор, който би позволил на Electrolux да закупи бизнеса с уреди на General Electric.

В Гърция банките също бяха във фокуса на инвеститорите. Стрес тестовете на Европейската централна банка спрямо Alpha Bank, Eurobank, Piraeus Bank и National Bank of Greece показаха, че четирите банки изпитват недостиг на капитал в размер на 14,4 млрд. евро. Това е по-малко спрямо прогнозираните 25 млрд. евро за рекапитализиране на трезорите.

Като реакция на борсата в Атина акциите на Alpha Вank и Eurobank поскъпнаха с 29%, докато тези на Piraeus Bank и National Bank of Greece добавиха 18% и 7,5% към цените на акциите си, съответно.

В понеделник на пазарите на суровини петролът се търгуваше в широки граници. В края на търговията в Лондон фючърсите върху петрола сорт Брент губеше 76 цента до 48,81 долара, докато контрактите върху американския суров петрол кръжеше около 46,11 долара.

В резултат на тези новини акциите на енергийните компании, измежду които тези на Tullow Oil, Petrofac и Rio Tinto, поевтиняха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още