IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell отбеляза най-голямата си нетна загуба от поне десетилетие

Петролният концерн съкращава работни места и намалява разходите, за да се пребори с кризата заради срива на цената на петрола

11:05 | 29.10.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската петролна компания Royal Dutch Shell Plc отчете най-голямата си нетна загуба от поне десетилетие, след като намали стойността на активите си и понижи прогнозите си за цената на петрола, съобщава Bloomberg.

Компанията, която купува BG Group Plc в най-голямата сделка в индустрията за тази година, отчете нетна загуба за третото тримесечие от 7,42 млрд. долара спрямо печалба от 4,46 млрд. долара за същия период през миналата година. Тя отчита отписвания за 7,89 млрд. долара, след като се оттегли от проучванията си по крайбрежието на Аляска и от проекта си в петролните пясъци в Канада.

Коригираната печалба спрямо еднократните ефекти и инвентарните промени се е понижила с 70% до 1,8 млрд. долара, заяви базираната в Хага компания в четвъртък. Това се оказва под средната оценка от 2,92 млрд. долара на 17 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Най-големият производител на петрол в Европа съкращава работни места и намалява разходите през тази година, тъй като главният изпълнителен директор Бен ван Бюрден подготвя компанията за продължителен застой на пазара. Сривът на цената на петрола през последните 16 месеца е сериозен удар за индустрията, като това свали пазарната стойност на Shell до най-ниското ѝ ниво за това десетилетие и предизвика опасения, че може би плаща твърде висока цена, за да придобие BG.

“Макар че паричните ни потоци и оперативното ни представяне за тримесечието е силно, водещите цифри, които съобщаваме днес, включват значителни разноски“, заяви 57-годишният ван Бюрден. „Тези разноски са отражение както на перспективите за ниски цени на петрола и газа, така и на стъпките на компанията към преразглеждане и намаляване на дългосрочните опции на Shell”.

Средната цена на петрола сорт Брент се понижи с 50% през тримесечието спрямо същия период на миналата година до 51,30 долара за барел, което е най-ниската му стойност от 2009 г. насам.

Shell спря проекта си в петролните пясъци Carmon Creek в Албърта, Канада, с капацитет на производство от 80 000 барела на ден, заяви компанията по-рано тази седмица. Тя се оттегли от проекта си за добив в Аляска през септември, тъй като след разходи за 7 млрд. долара компанията се оказа с кладенец с неголеми количества на петрол или газ в него. Акциите на компанията се сринаха до 6-годишен минимум след решението ѝ.

Акциите на производителя на петрол поскъпнаха с 1,2% до 1742,50 пенса в Лондон в сряда. Те обаче отбелязват спад от 22% от началото на годината досега, а тези на конкурента ѝ BP Plc. - понижение от 4,9%.

Shell, която купува BG за над 70 млрд. долара, заяви през юли, че сделката ще увеличи паричния поток до 67 долара за барел през 2016 г. Придобиването, което би трябвало да приключи в началото на следващата година, ще предостави на Shell дълбоководни активи в Бразилия, ще засили позицията ѝ в газовата индустрия в Австралия и ще разшири достъпа ѝ до зараждащата се американска индустрия за износ на втечнен природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
*** гадните руснаци не щат да *** и да фалиргат ..... :)) Нищо Шел да хои да се оплаче на Волстрийт или на Арменския Поп .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още