IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците за Драги от земята на отрицателните лихвени проценти

Дания намали лихвените проценти под нулата за пръв път през 2012 г., но дали това успя да подкрепи икономиката

08:07 | 22.10.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Лошата новина

Според икономическите теории лихвените проценти са свързани обратнопропорционално на инвестициите. Предполага се, че хората ще харчат по-малко, когато лихвените проценти са високи и ще харчат повече, когато са ниски. Тъй като лихвените проценти определят стойността на парите в брой днес, те са описвани като „данък върху притежаването на пари“ и „цената на нетърпението“.

И все пак датчаните всъщност пазят парите си. Според данни на централната банка датските домакинства са добавили 28 млрд. крони (4,3 млрд. долара) в банкови депозити откакто лихвените проценти се свиха до рекордно ниски нива на 5 февруари.

Датският бизнес междувременно е увеличил минимално инвестициите си, добавяйки по-малко от 6% през 12-те тримесечия откакто Дания направи лихвените си проценти отрицателни за пръв път. С темп на растеж от 5% през периода частното потребление е също толкова вяло.

Каква е причината за това? Казано накратко слаба икономика прави лихвените проценти по-слаб инструмент отколкото централните банкери биха искали.

„Ако твърде много се безпокоите за икономиката и работата си, не се интересувате особено колко точно е лихвеният процент по кредита за колата ви“, казва Торстен Слок, главен международен икономист в Deutsche Bank в Ню Йорк.

Датският опит, както изглежда, подкрепя тезата на нобеловия лауреат Пол Кругман, че „паричната политика губи ефективността си, особено когато лихвените проценти са близо до нулата“.

Въпрос на риск

Ако негативните лихвени проценти не подкрепят растежа – датската инфлация от 2012 г. насам е незначителна с анемичен ръст на БВП, тогава до какво добро водят те? Къде да влагаме парите си, когато лихвените проценти са под нулата?

Датският опит показва, че отговорът е - в акции и пазара на недвижими имоти.

Основният индекс на 20-те най-търгувани акции в Дания се е вдигнал с над 100% от второто тримесечие на 2012 г. насам, точно преди централната банка да се върне обратно към отрицателни лихвени проценти. Това е над два пъти повече от ръста на общоевропейския индекс Stoxx 600 и на Dow Jones Industrial Average през същия период. Цените на жилищата в Дания са скочили толкова много, че според Danske Bank, най-големият кредитор на Дания, секторът бързо се превръща в най-рисковия пазар на недвижими имоти в Скандинавия.

Както казва Слок, отрицателните лихвени проценти „повишават риска в краткосрочен план и правят малко, за да подкрепят икономиката в сравнение с това, което може да бъде постигнато с изкупуване на облигации“.

Драги обаче вероятно вече знае това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
"... склерозиралата икономика на ЕВропа." ?! Като дете гедах, как едно куче си гони опашката и я лае. Струваше ми се много смешно и глупаво. Четейки днес какво се пише, ми се струва че е било тъжно и глупаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Mного тоЧно казано : паричната политика губи ефективността си, особено когато лихвените проценти са близо до нулата !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още