IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина има план как да избегне приватизацията на електроенергийния оператор

Приватизацията на активи е бавен и мъчителен процес в южната ни съседка

13:38 | 19.10.15 г. 1
Атина има план как да избегне приватизацията на електроенергийния оператор

Гърция е изготвила план как да бъде избегната приватизацията на електроенергийния оператор (ADMIE), съобщи енергийният министър на страната Панос Скурлетис, цитиран от „Етнос“. По негови думи идеята е представена пред кредиторите на страната и има „99% одобрение“.

Енергийният министър не дава подробности за плановете на правителството, коментирайки само, че нов независим орган ще поеме управлението на енергийните мрежи. Пред Гърция стои изискването за продажбата на активи и на енергийната компания (PPC), която е собственик на електроенергийния оператор.

Премиерът на страната Алексис Ципрас обаче вече обеща, че ще работи за запазването на "обществения характер" на двете компании.

Така раздържавяването на енергийния сектор на Гърция продължава да върви бавно и мъчително и всъщност се задържа от всички правителства на южната ни съседка в последните няколко години.

Най-напреднала засега изглежда продажбата на активи на газопреносната DESFA. Процедурата по раздържавяването й започна още през 2013 година и очакванията на ръководството на приватизационния фонд (HRADF) са най-накрая да приключи в началото на 2016 година.

Апетити към гръцката газова мрежа има азербайджанската Socar, която е готова да плати 400 млн. евро за 66% от капитала на компанията.

Заради европейските изисквания за либерализиран пазар Socar няма да може да получи целия пакет, а ще може да държи дял от само 49 на сто. За останалите 17% обаче има интерес, гарантират от приватизационния фонд.

Останалата част от капитала остава в газовата DEPA, чиято приватизация също е заложена в плановете на кредиторите. Продажбата на активи на компанията обаче се провали през 2013 година, когато единственият сериозен играч – руският газов гигант „Газпром“, се оттегли от сделката.

По силата на последната подписана спасителна програма за Гърция трябва да бъде създаден нов приватизационен фонд, в който да бъдат прехвърлени активи за 50 млрд. евро. Как ще се случи това обаче тепърва ще бъде обект на преговори между Атина и кредиторите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още