IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Държавите от ЕС трябва да изпълнят обещанията си за бежанската криза

Много от държавите, включително и България, не са осигурили нито пари, нито експерти за овладяването на вълната имигранти

18:00 | 14.10.15 г. 1
Тимерманс: Държавите от ЕС трябва да изпълнят обещанията си за бежанската криза

Страните членки дадоха обещания за бежанската криза и сега трябва да ги изпълнят. Това заяви първият зам.-шеф на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс в навечерието на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), която започва в Брюксел утре.

Европейската комисия излезе с доклад, от който личи, че малко от обещаните пари и експерти, които да се заемат с регистрацията, преразпределянето на бежанците и връщането на нелегалните имигранти, са дадени.

"Спрях да гледам телевизия, защото където и да попадна се критикува Европа. Ние направихме всичко по силите си – променихме бюджета, предложихме мерки. Страните членки са тези, които не са ниво“, оплака се в Европейския парламент (ЕП) и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

„Не е достатъчно да се правят само високопарни обещания. Щом си казал А, трябва да кажеш и Б“, добави Юнкер. Той заяви, че очаква утре европейските лидери да назоват сумите и броя на хората, които ще отпуснат за облекчаване на последствията от бежанската криза.

Критики се отправят към почти всички държави, включително и към България. От поетите ангажименти във връзка с бежанската криза страната ни е осигурила само участие в морската операция "Тритон“ и е посочила институциите, които у нас ще се занимават с бежанците. Правителството обаче още не е отговорило на исканията за изпращане на експерти, които да участват в подбора на 2 100-те бежанци, които ще ни бъдат препратени от Гърция и Италия.

България не е отговорила и на молбата на ЕС да отдели експерти, които да помагат в "горещите точки“ за идентификацията и вземането на пръстови отпечатъци, не е посочила колко хора може да приюти в приемните си центрове, не е казала колко хора може да вземе направо от Сирия и други страни, чиито граждани имат право на убежище, не е обявила с какво може да помогне на закъсали държави членки и кандидатки и най-вече не е декларирала какви пари ще даде за Програмата за прехраната на ООН и за фондовете за Сирия и Африка, които бяха договорени от европейските лидери, за да се задържат бежанците, където са сега и да не тръгват към Европа.

От документа, който ще бъде обсъждан утре на срещата на върха, става ясно, че повечето от мерките, чрез които ЕС смята да се справи с бежанската вълна, страдат от остра липса на средства и на личен състав, който да ги изпълнява.

За обслужването на 6-те горещи точки в Италия и 5-те в Гърция са нужни 1 145 души, които да регистрират, интервюират и пренасочват бежанците и да отделят и връщат икономическите имигранти вкъщи. От тях 744 места са още вакантни. Само 6 страни са пратили хора, които да преценяват къде да преразпределят бежанците, а 6 други - за охрана и за идентификацията на бежанците.

При финансовата помощ за бежанските лагери край Сирия, както и за спиране на потоците от Африка, положението е сходно, констатира Брюксел. От обещаните 4 млрд. евро досега са дадени по-малко от половината. От страните членки се търсят още 2,8 млрд. евро. Най-голяма е дупката в спешния фонд за Африка, чрез който трябва да се разубеждават идващите от юг да тръгват към Европа и вместо това да се създават работни места на място.

 Недостигът за лагерите в Сирия е 492 млн. евро, а за храна и друга хуманитарна помощ не стигат 225 млн. евро. По нито една от трите големи сметки – за хуманитарна помощ, за лагерите край Сирия и за Африка, България не е обявила дали ще отпусне средства.

На ЕС не достигат и места, където да се държат отхвърлените имигранти, които подлежат на депортиране. В транзитните лагери в Италия има само 1 500 места, а в Гърция – 2 хил. Общият брой на дошлите в ЕС имигранти и бежанци от началото на годината е 710 хил. души.

Още политически новини от EС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Не е достатъчно да се правят само високопарни обещания. Щом си казал А, трябва да кажеш и Б, добави Юнкер. Юнкер май забравя че Меркел каза "А"...да я търси нея сега за Б то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още