IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще получи исканото увеличение на газовите доставки през „Турски поток“

Анкара е поискала още 3 млрд. куб. метра газ по "Син поток"

12:26 | 09.10.15 г. 5
Турция ще получи исканото увеличение на газовите доставки през „Турски поток“

Турция ще получи увеличаването на газовите доставки през „Турски поток“, съобщи пред журналисти ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер, пише руската информационна агенция ТАСС.

Анкара е поискала увеличение да доставките през „Син поток“ с 3 млрд. куб. метра годишно. „На този етап няма окончателно решение, но най-малко два от трите милиарда куб. метра газ ще бъдат доставени по газопровода „Турски поток“, каза Милер.

Към момента Турция получава газ по два източника – през българската газопреносна мрежа и „Син поток“, минаващ по дъното на Черно море, чийто пълен капацитет е 16 млрд. куб. метра. Досега обаче този обем не беше запълнен заради по-ниското потребление в страната.

Предвижда се една от тръбите на "Турски поток" да бъде насочена изцяло за нуждите на турския пазар. Нейният капацитет е малко над 15 млрд. куб. метра природен газ.

Преди дни стана ясно, че „Газпром“ обмисля и вариант газопроводът, който ще замести замразения „Южен поток“, да бъде само с две тръби, а не с четири, каквито бяха първоначалните планове – едната за турските потребители, а другата – за задоволяване на нуждите от газ в региона.

Същевременно се активизира работата и по разширението на „Северен поток“ - в края на септември беше подписано споразумение с европейските партньори на Газпром по проекта. Газопроводът трябва да отговаря на всички изисквания на европейското законодателство, коментират от Европейската комисия и отричат по-благосклонно отношение на институциите спрямо „Южен поток“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
мнение ? Къде си изказал такова ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Не разбирам защо има несъгласни с мнението ми?Кат спре газоподаването през Украйна българската тръба за Турция ще пайженяса. Компенсация може да има само през Турски поток!Това е искал да каже РАШКАТА на гаргата носеща името на млад сокол. Дали ЕРДОГАН го е разбрал?Едва ли.За нашите политици спящи зимен сън тази нова ситуация не значи нищо!Дори не се впечатляват , че УКРАЙНА НЕ ПОДПИСА ДОГОВОР С РАШКИТЕ за доставка на газ. Укрите са на командно дишане, което ако не слушкат РАШКИТЕ може да бъде спряно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Ккто са тръгнали нещата скоро Ердоган може да получи един среден пръст и да угасне като фас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 8 години
Може смело да ги закръглят на 100 трилиона. Все тая колко ще са, по тръба която няма никога да бъде построена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Това ще да е наказанието за нарушенията на въздушното пространство! НАТО не прощава! Ако още веднъж руски самолети се намъкнат в Турция откъм Сирия и Ердоган ще поръча още два ядрени блока за руската АЕЦ в Турция... хихи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още