IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скандалът с Volkswagen срина европейските борси

Инвеститорите не успяха да намерят подкрепата в новите добри икономически данни на Германия

20:12 | 24.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на европейските борси приключиха със сериозни понижения в четвъртък, след като скандалът около Volkswagen накара цените на акциите в автомобилния сектор да се сринат, а инвеститорите не успяха да се успокоят от положителните икономически данни на Германия, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 финишира деня с 2,1% надолу.

Индексът на Лондон FTSE 100 приключи със спад от около 1,2%, след като слабите перспективи пред суровините натежаха върху индекса на суровините.

Френският индекс САС и германският DAX затвориха с по 1,9% надолу, като германският бенчмарк успя да се възстанови от част от загубите си малко преди края на сесията.

Борсата не може да намери подкрепа във внимателно следения индекс Ifo, който показа, че доверието на бизнеса в Германия през септември се е повишило. Индексът на бизнеса климата е достигнал до 108,5 пункта, което е малко по-високо от ревизираните данни за август от 108,4 пункта.

Автомобилният сектор на STOXX 600 продължава да поема удари заради скандала около Volkswagen, потъвайки надолу с 3,3%. Цената на акциите на BMW се срина с 8,6% след новината от списание Auto Bild, че някои от дизеловите автомобили на компанията може да надвишават емисионните стандарти. Компанията успя отчасти да се възстанови и завърши деня със спад от малко над 5%.

Цените на акциите на френската Peugeot Citroen и на италианската Fiat Chrysler също се сринаха, приключвайки сесията със спад от съответно 3,7% и 7,5%.

Както основните ресурси, така и петролът и газът държаха инвеститорите в напрежение в четвъртък. Цените на петрола сорт Брент и на сорта WTI се вдигнаха, но акциите на компаниите Seadrill и Tullow Oil поевтиняха с по над 4%.

Goldman Sachs намали целевата цена на BHP Billiton и Glencore, докато в същото време запази рейтинга за продажба на други минни компании. В съответствие с това акциите на Glencore завършиха на дъното на STOXX 600, сривайки се с 9,6%, а цената на акциите на Anglo American се понижи с над 5%.

Thomas Cook Group бе една от най-добре представилите се компании в Европа, като акциите ѝ поскъпнаха с 2,7%, след като британският пътнически агент потвърди прогнозите си за годината и заяви, че зимният сезон започва добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още