IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборният ден в Гърция започна

Социологическите проучвания показват напрегната надпревара между лявата партия СИРИЗА и консервативната Нова Демокрация

09:22 | 20.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гласуването на новите парламентарни избори в Гърция започна, като социологическите проучвания показват напрегната надпревара между лявата партия СИРИЗА и консервативната Нова Демокрация, съобщава ВВС.

Експресните избори, петите в Гърция за последните шест години, бяха свикани, след като СИРИЗА загуби парламентарното си мнозинство през август.

Популярността на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас се срина, след като се съгласи на нов спасителен заем с европейските лидери.

Спасителната програма включва строги икономии, срещу които СИРИЗА бе обещала да се противопостави на предишните избори.

Гърция е затънала в дълбока финансова криза и който спечели изборите в неделя, ще трябва да приложи още строги икономически реформи.

Кореспондентът на ВВС в Атина Ричард Галпин казва, че която и партия да спечели, малко вероятно е тя да успее сама да събере достатъчно места, за да формира самостоятелно правителство.

Това може да означава период на политическа нестабилност и то в момент, в който крайните срокове за прилагане на серия от ключови финансови реформи приближават, казва той.

Повечето социологически проучвания сочат, че консервативната партия Нова демокрация и СИРИЗА са с много близки резултати.

Но за разлика от изборите през януари, ентусиазмът около вота в неделя този път е малък – предизборната кампания е вяла, а отговорът на избирателите – приглушен.

Пикът на СИРИЗА отмина, а партията и лидерът ѝ пострадаха сериозно от опита си в правителството.

Решението на Ципрас да изостави позицията срещу строгите икономии, която го вкара в правителството, и вместо това да подпише споразумение за спасителен заем с европейските кредитори на Гърция, разделиха СИРИЗА, като 25 народни представители създадоха своя парламентарна група.

Ципрас подписа спасителния заем малко след като референдум, на който гласуваха 60% от гражданите, отхвърли строгите мерки, които кредиторите искаха да наложат.

В интервюта преди изборите Ципрас заяви, че поставя страната над партията си. Той добави, че ако не се бе съгласил на тригодишния спасителен заем, вероятно щеше да се наложи Гърция да напусне еврозоната.

Ципрас заяви за Antenna TV в петък, че ще „издърпа въжето в играта“, за да се опита да спечели облекчение на огромния държавен на Гърция от кредиторите от ЕС.

Лидерът на Нова демокрация Вангелис Меймаракис отхвърли приключилия мандат Ципрас като „експеримент, който струва [на страната] много“.

„Опасявам се, че ако СИРИЗА бъде избрана, то страната скоро отново ще бъде изправена пред избори, а това ще е унищожително“, заяви той.

Коментаторите казват, че надпреварата за третото място между социалистическата партия ПАСОК и крайната десница Златна зора също е напрегната.

Според анализаторите мигрантската криза на прага на Гърция може да увеличи подкрепата за Златна зора, която твърдо се противопоставя на имиграцията.

Избирателните секции затварят в 19:00 ч. българско време, като се очаква първите резултати да бъдат представени два часа по-късно.

Всичко за ситуацията в Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Пикът на СИРИЗА отмина, а партията и лидерът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още