IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелената вълна заля европейските борси

Пазарите се нуждаят не само от ликвидност, но и от доверие, смята анализатор

19:28 | 16.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зелената вълна заля европейските борси

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа се повишиха значително и днес в края на търговията, предаде MarketWatch.

Лондонският FTSE-100 прибави 1,49 на сто до 6229,21 пункта, в Париж САС 40 нарасна с цели 1,67 на сто до 4645,84 пункта след вчерашното покачване от 1,13 на сто в очакване на решението на американската централна банка за лихвите. Търговският обем и днес бе умерен на равнище 3,2 милиарда евро.

В Германия Dax се повиши с 0,38 на сто до 10 227,21 пункта с надеждата, че ФЕД няма да повиши лихвите още от утре.

„Фактът, че германският индекс бе волатилен днес, предава ясно послание – пазарите се нуждаят не само от повече ликвидност, а от доверие“, казва анализаторът Йенс Клат от DailyFX.

„Тестовите изпитания на DAX, които преминахме в понеделник и вторник, не се промениха и в сряда. Почти нямаше импулси от макроиномическа гледна точка, а дори падналите под очакванията потребителски цени в САЩ не успяват да привлекат нито мечки, нито бикове на фона на очакванията на решението на ФЕД“, обобщава сесията Клат.

В четвъртък американската централна банка би могла да увеличи основните лихви за първи път от почти десет години насам. Тогава акциите биха могли да загубят постепенно привлекателността си за сметка на други форми на инвестиции. В момента обаче на пазара очакванията за повишаване на лихвите се оценяват на само 25%, пише аналзаторът Крег Ерлам от Oanda. 

Междувременно потребителските цени в САЩ неочаквано отчетоха спад през август, след като цените нa бензина отново се понижиха, а силният долар намали разходите при други стоки, ограничавайки инфлацията, което усложнява решението на Федералния резерв (Фед) дали да повиши лихвените проценти.  Министерството на труда заяви в сряда, че индексът на потребителските цени (CPI) се е понижил с 0,1% през миналия месец, което е първият му спад от януари насам, след като през юли отчете ръст от 0,1%. За 12-те месеца до август CPI отбелязва повишение от 0,2% след подобен резултат през юли.

Основната инфлация, в която не влизат силно променливите цени на енергоносителите и храните, е едва 0,1 на сто през август, което означава, че няма ценови натиск в икономиката. Признаците на затвърждаваща се дезинфлационна тенденция са в рязък контраст с бързо укрепващия трудов пазар и засилват дилемата пред ръководството на ФЕД, което обмисля да повиши лихвите за първи път от близо десетилетие. Днес започва двудневно заседание на комитета по паричната политика на централната банка на САЩ.

На корпоративния фронт също има новини. Най-голямата в света пивоварна група Anheuser-Busch InBev от Белгия възнамерява да стане още по-голяма, като придобие своя конкурент SABMiller. AB InBev има намерение да направи оферта за поглъщане на втория по големина производител.  AB InBev произвежда бири като Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's и Franziskaner. 

Базираният в Лондон SABMIller потвърди за офертата на белгийския Anheuser-Busch InBev. Акциите на AB InBev поскъпнаха с над 6 на сто, докато книжата на SABMiller се изстреляха с почти 20%.

Компаниите от сектора също извлякоха полза. Акциите на Heineken и Carlsberg поскъпнаха с 3,6% и 4,7% съответно, а книжата на Remy Cointreau отчетоха ръст от 5,2 на сто.

Сред най-големите губещи в Dax бяха акциите на големите германски енергийни концерни. Курсът на акциите на  Eon се срина с 6,4 на сто, а книжата на RWE загубиха 4,8 на сто от стойността си. Причината са опасения за големи отписвания заради енергийния обрат в Германия.

Разходите за излизането от ядрената енергетика може да се отразят негативно на финансовите резултати, смятат анализатори. Освен това в петък акциите на RWE ще загубят мястото си на влиятелния индекс Eurostoxx. От години комуналните концерни се считаха за сигурни активи, но сега това се променя бавно.  

Glencore се зарадва на ръст от 5 на сто на акциите си, след като листнатото в Лондон дружество обяви, че е пласирало нови акции за 2,5 млрд. долара, за да погаси някои дългове и да защити кредитния си рейтинг на фона на поевтиняването на суровините.

Glencore saw shares rise over 5 percent after the London-listed miner said it has raised $2.5 billion through a share placement as part of its strategy to cut its debt.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още