IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Усилията за реформи на държавите от еврозоната се отплащат

Ситуацията е по-добра в сравнение с година по-рано, отчете германският канцлер

16:41 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел: Усилията за реформи на държавите от еврозоната се отплащат

Икономиката на еврозоната е в по-добра форма спрямо година по-рано. Така смята германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Според нея усилията, предприети от държави като Испания и Ирландия, са се изплатили.

„Ако погледнем еврозоната като цяло, можем да кажем, че е налице икономическо възстановяване. Ситуацията е по-добра в сравнение с година по-рано“, заяви Меркел пред долната камара на германския Бундестаг.

„И по-конкретно – държавите членки на еврозоната, които извършиха дълбоки реформи - Испания и Ирландия, растат с темпо над средното. Испания расте също толкова бързо, както растеше и преди кризата. Можем само да кажем, че пътят на реформите си е струвал“, категорична е тя.

Последните данни на Евростат показват, че през второто тримесечие икономиката на еврозоната е нараснала с по-бързо темпо спрямо първоначалната оценка.

В периода април-юни икономиката на 19-членния валутен съюз се е разширила с 0,4% на тримесечна база, а не с 0,3%, както показаха експресните статистически данни. Същият темп на прираст беше отчетен и през първите три месеца на 2015 г. Освен това съвкупният брутен вътрешен продукт на еврозоната се е повишил с 1,5% на годишна база спрямо първоначалните 1,2%.

През отчетния период икономиката на Испания записа третият най-бърз тримесечен растеж сред държавите членки на Европейския съюз – от 1,1%, също колкото отчете и Чехия. На годишна база испанската икономика се разшири с 3,1% спрямо 2,7% на годишна база, записани през първото тримесечие на 2015 г.

Представянето през второто тримесечие надмина очакванията на кабинета на Мариано Рахой, чиито очаквания бяха за тримесечен прираст в рамките на 1%. Не случайно Централната банка на Испания ревизира очакванията си за растежа през тази година нагоре до 3,1%.

Растежът в Ирландия е дори по-бърз - от 1,4% на тримесечна и 6,1% на годишна база, но актуалните данни са за първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още