IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязко се влошава търговията на дребно в България през юли

В целия ЕС обемите на търговците на дребно се увеличават с 3,3%, отчете Евростат

14:50 | 03.09.15 г. 7
Рязко се влошава търговията на дребно в България през юли

Рязко влошаване на ситуацията в търговията на дребно в България отчете Евростат през юли. На годишна база обемите растат с 0,1%, но през юни годишните изменения бяха положителни в рамките на 2,7%. С данните за юли се прекъсна и серията от непрекъснат ръст на търговията на дребно, отчетена от статистиката от април 2015 година насам.

Като цяло обаче има значително подобрение на годишна база по отношение на продажбите на дребно в целия ЕС. През юли увеличението е от 3,3 на сто, а за еврозоната – от 2,7%.

Най-голям ръст отчитат Румъния (9%), Естония (7,8%) и Унгария (7%). На обратния полюс е Люксембург, където обемът на търговията на дребно намалява с 10,5 на сто. Единствената друга държава в ЕС, в която се отчита спад на търговията, е Финландия – в рамките на 0,3%.

Няма официални данни за развитието на сектора през юли за няколко държави, сред които и Гърция, в която през няколко седмици през юли банките бяха затворени, и вероятно това ще окаже значение за развитието на търговията на дребно. През юни обемите се свиха с 0,4% на годишна база.

Данните на Евростат показват още повишение на обемите на търговците на дребно в ЕС и на месечна база, но с по-бавни темпове. През юли спрямо юли търговията в ЕС расте с 0,3%, а в еврозоната – с 0,4%.

На месечна база търговията на дребно в Люксембург се свива с 1,2%, в Полша с 1,1%, в Австрия с 0,9% и в България – с 0,6%. По-значимо увеличение има в Естония (2,5%), Румъния, Малта и Португалия (с по 1,1%).

Увеличението на търговията на дребно в ЕС спрямо миналата година се дължи основно на нарасналите обеми на нехранителните стоки (4,1%) и на хранителните продукти, цигарите и алкохолните напитки (2,1%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още