IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи либерализиране на визовия режим за украинците

Няма да има забавяне на прилагането на споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна

17:17 | 27.08.15 г.
ЕК ще предложи либерализиране на визовия режим за украинците

Преди края на годината ЕК ще предложи либерализиране на визовия режим за украински граждани, съобщи председателят Жан-Клод Юнкер сред срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко.

Киев има голям напредък, но трябва да постигне заложените от Еврокомисията цели в още някои области, сред които борбата с корупцията, и тогава може да се очаква положителен доклад за напредъка на страната до края на годината, посочи председателят на ЕК.

„Ако е налице този напредък и за секунда не се съмнявам, че държавите-членки ще подкрепят нашето предложение за облекчаване на визовия режим“, каза още той.

По време на своето изявление на пресконференция на двамата лидери Юнкер изтъкна, че Украйна е приятелска за Европа държава и от тази гледна точка Юнкер изрази своето съжаление от неспазването на точките в Минското мирно споразумение. „Те трябва да се спазват и от двете страни“, допълни още той.

Юнкер беше категоричен, че няма да има забавяне на прилагането на споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна. То ще влезе в сила от 1 януари 2016 година.

Порошенко на свой ред посочи, че от половин година страната му спазва спирането на огъня и няма нужда от трета среща с руския президент Владимир Путин за мирни преговори:

„Няма да има Минск-3. Ние сме договорили вече всички възможни въпроси на примирието – те просто трябва да бъдат спазвани“, каза той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още