IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е удължила срока за прегледа на вътрешните рискови модели на банките на 4 г.

За централната банка на еврозоната хармонизирането на подходите на надзорните органи - включително и за рисковите модели, е основен приоритет

10:43 | 17.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ е удължила срока за прегледа на вътрешните рискови модели на банките на 4 г.

Без много шум Европейската централна банка (ЕЦБ) е удължила срока за приключване на прегледа на рисковите модели на банките на четири години, съобщава Financial Times.

Първоначалните планове на банката бяха да приключи проверката за година-две, припомня изданието.

Според някои експерти прегледът може да отнеме и още повече време, тъй като е доста всеобхватен и изисква повече работна ръка. Проверяваните системно важни банки оперират с над 7 хил. вътрешни рискови модела. 

Вътрешните рискови модели на банките са от решаващо значение, тъй като са ключов измерител на финансовата стабилност на банките. Вътрешните модели трябва да бъдат одобрени от надзорните органи, но различни изследвания са установили широко разпространени различия. Това накара ЕЦБ да помисли как да елиминира разликите сред 123 големи, системно важни банки. 

За централната банка на еврозоната хармонизирането на подходите на надзорните органи - включително и за рисковите модели, е основен приоритет. Сроковете за проверката обаче банката отказва да коментира.

Банките, които са под надзора на ЕЦБ, са набрали над 260 млрд. евро капитал в периода 2008 – октомври 2014 г., показват официалните данни. Стрес тестовете, които приключиха през миналата година, показаха капиталов недостиг от 25 млрд. евро към края на 2013 г., но по-голямата част от него вероятно още към момента на излизането на резултатите е била запълнена.

Най-засегнати от прегледа на вътрешните рискови модели вероятно ще са банките, които са целели по-ниски капиталови съотношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още