IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третата програма за Гърция крие рискове за кариерата на Меркел

Германският канцлер е изправена пред вътрешна опозиция, противопоставяща се срещу отпускането на още пари за Атина

10:31 | 16.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Алексис Ципрас по време на посещението на гръцкия премиер в Берлин през март. Снимка: <em>архив &quot;Ройтерс&quot;</em></p>

Ангела Меркел и Алексис Ципрас по време на посещението на гръцкия премиер в Берлин през март. Снимка: архив "Ройтерс"

През следващата седмица авторитетът на германския канцлер Ангела Меркел ще бъде поставен на сериозен тест. Тя трябва да прокара споразумението за третата спасителна програма за Гърция пред скептично настроените депутати в Бундестага, пише Financial Expert.

Самата програма пък може да се окаже сериозен тест за политическата кариера на Ангела Меркел, след като проучвания на общественото мнение показаха и че повечето германци не подкрепят идеята да бъдат давани повече пари за Атина.

Според изданието няма опасност германският парламент да отхвърли програмата – за нея ще гласуват Соицалдемократите (SPD) и Зелените. При предишното гласуване на предложението за трета спасителна програма за Гърция обаче рекорден брой депутати – 65, от консервативната партия на Меркел се противопоставиха на нейното предложение да подкрепят началото на преговорите.

Прогнозите на германските медии са, че сега още по-голям брой депутати ще гласуват против искането на своя лидер. Дебатите са насрочени за 9 часа местно време (10 часа българско) в сряда.

Ангела Меркел отложи визитата си в Милано, при която беше планирана среща с италианския премиер Метео Ренци, насрочена за вторник, за да лобира в партията си за подкрепата на гръцката програма. В сряда сутринта тя трябваше да пътува и за Бразилия, но отлага заминаването си няколко часа, за да присъства на заседанието на депутатите, допълва изданието.

Припомняме, че в петък гръцкият парламент одобри с голямо мнозинство новата спасителна програма за страната. Срещу нея обаче се противопоставяха голям брой от депутатите на премиера Алексис Ципрас и сега той ще трябва да търси начин да запази властта си.

Споразумението, чиято обща стойност е 86 млрд. евро, беше одобрено и на извънредно заседание на Еврогрупата и сега се чака само "зелена светлина" от няколко национални парламента на държави в еврозоната, за да влезе в сила. Ако това се случи, Атина ще получи още на 20 август 13 млрд. евро, за да изплати задължения с падеж август и септември, както и мостовия заем, получен през юли.

През септември Гърция ще получи и още 13 млрд. евро под формата на първи транш от новата си спасителна програма. Третата програма за Атина беше договорена след 17-часови преговори между лидерите на страните от еврозоната, провели се в нощта на 12 юли.

Тогава в социалните медии бързо набра скорост хаштаг, според който исканията на кредиторите, особено на Германия, са опит за държавен преврат в Гърция и целят падането на Ципрас от власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ДЕЛЯНЧЕ,СТИГА С ТАЗИ ПОДВЕЖДАЩА ИНФОРМАЦИЯ!"През септември Гърция ще получи и още 13 млрд. евро под формата на първи транш от новата си спасителна програма"От цитираните от теб 13 млрд ? ЧАСТНИТЕ "гръцки" банки ще получат 10 млрд. ?, а за гръцката ДЪРЖАВА остават само 3 млрд. ? !Не е ли по добре да ни светнеш, чия собственост са тези четири "гръцки" ЧАСТНИ банки които като сюнгери ще поемат тези милиарди без задължението да ги връщат! Връщането ще го прави гръцкия народ и държава!НА ТОВА МУ ВИКАТ "ОМРАЗЕН" ДЪЛГ!!Да се надяваме, че след свалянето от власт на Ципрас, ще се намери някой, който не само да вкара в затвора този предател, но и да обяви дълга за ОМРАЗЕН!!ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ КОГАТО И У НАС НЯКОЙ ЩЕ ПОПИТА ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ТЕГЛИ ЗАЕМ ЗА ДА ПОКРИВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ИЗТОЧЕНАТА ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ ИМ ФИНАНСОВА ПЕРАМИДА НАРЕЧЕНА КТБ!Може би Борисов и гласувалите този кредит ще ни обяснят ако не сега , то в един предстоящ публичен НАРОДЕН СЪД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още