IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската прокуратура спря спорното разследване срещу блогъри

Изтеклите документи, на които се позовават статиите в Netzpolitik, не са "държавна тайна"

14:07 | 10.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Маркус Бекедал и Андре Майстер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Маркус Бекедал и Андре Майстер. Снимка: Ройтерс

Германската прокуратура е прекратила спорното разследване за държавна измяна срещу журналистите от специализирания уебсайт Netzpolitik.org, съобщи DPA. 

Държавното обвинение обяви в понеделник, че спира разследването, тъй като изтеклите документи, на които се позовават статиите в Netzpolitik, не са "държавна тайна", както и че други условия за държавна измяна също не са налице. В текста се казва още, че разследването на това, кой е разпространил класифицираните докумени, ще е работа на по-ниско ниво в прокуратурата. 

Припомняме, че през юли прокуратурата уведоми двама автори - Маркус Бекедал и Андре Майстер, че е започнала разследване заради две статии от тази година, в които се разказва за плановете на разузнаването да увеличи сериозно онлайн шпионажа.

Това предизвика сериозни критики от страна на обществото и беше определено като атака срещу свободата на пресата.

Министърът на правосъдието Хайко Мас също разкритикува решението, а миналата седмица уволни главния прокурор Харалд Ранге.

Самото разследване започна след оплакване от страна на вътрешното разузнаване (Служба за защита на конституцията).

Бекедал сега обаче смята, че спирането на разследването не е достатъчно. "Искаме да знаем с точност защо сме били обект на наблюдение по време на близо трите месеца, когато е продължавало изследването", казва той. Бекедал заяви още, че се надява случаят да накара властите да подобрят защитата на хората в Германия, които насочват вниманието към такива деликатни проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още