IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Societe Generale се покачи с 25% през второто тримесечие

Финансовите резултати на втората по големина френска банка бяха стимулирани от търговията с акции в Европа и притока на нови клиенти

10:31 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Логото на&nbsp;Societe Generale пред централата на банката в парижкия квартал &quot;Дефанс&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Логото на Societe Generale пред централата на банката в парижкия квартал "Дефанс". Снимка: Ройтерс

Втората по големина френска банка Societe Generale отчете по-добро от очакваното 25-процентно увеличение на печалбата през трите месеца до края юни, предава CNBC.

Нетната печалба на кредитора се покачи с 25,2% до 1,35 млрд. долара през второто тримесечие. Равнището надмина очакванията на анализаторите, като банката заяви, че ще се насочи към още по-големи икономии и покачване на съотношението на капитала от първи ред.

Печалбата на Societe Generale бе стимулирана от търговията с акции в Европа и притока на нови клиенти. Звеното за корпоративно и инвестиционно банкиране публикува ръст от 16 на сто, като търговията с акции нарасна с приблизително 60% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Банковата група посочи още, че планира да повдигне своята цел за дивидентите за 2016 г. до 11 на сто в сравнение с настоящите нива от 10,4%. Предходната цел на Societe Generale бе 10%.

"По средата на стратегическия ни план до 2016 г. всички наши звена са в съответствие или над целите си, с изключение на Русия, където обаче ситуацията се нормализира", посочва заместник-главният изпълнителен директор на банката Северин Кабанес.

Гледайки напред към останалата част от годината, той изтъква, че очаква да види период на продължаващо възстановяване в Европа, в съчетание с повишена нестабилност на пазарите в резултат на действията на централните банки.

"За следващите 18 месеца очакваме продължаващо възстановяване в Европа. Глобалната макроикономическа ситуация трябва да продължи да се възстановява благодарение на ниските лихвени проценти и ниските разходи за енергия", каза той.

"Глобално погледнато, по наше мнение все още ще има висока волатилност на пазарите най-вече поради решението на Федералния резерв относно лихвените проценти и политиката на количествени улеснения на ЕЦБ. Така че ние трябва да останем предпазливи и бдителни, защото нестабилността на пазара ще остане характерна по наше мнение и пред следващата година", добавя Северин Кабанес.

У нас френската банка е представена от Societe Generale Експресбанк. Тя е седмата по големина на пазара, що се касае до размера на активите. Към края на юни активите на SG Експресбанк растат с 23% на годишна база до 5,13 млрд. лв. Нетната печалба на кредитната институция нараства с 81,6% на годишна база до 25,91 млн. лв., разкриват тримесечните надзорни отчети на Българска народна банка.

Още за резултатите на френската банка разказва Нейра Чехич от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още