IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на азиатски акции притиснаха и европейските пазари

Несигурността на развиващите се пазари е бреме за експортно ориентирания бизнес, според анализатор

19:37 | 27.07.15 г.
Разпродажбите на азиатски акции притиснаха и европейските пазари

Със спадове приключи днешната сесия на европейските пазари след масовите разпродажби на азиатски акции.

Регионалният Stoxx Europe 600 изтри 2,2% до 385,9 пункта. За последните пет дни спадът достига 5,1% - най-голямото петдневно понижение за годината, съобщава Bloomberg.

Общоевропейският индекс изгуби почти половината от това, което възстанови, след като Гърция и кредиторите й постигнаха рамково споразумение по третата спасителна програма за страната. Преговорите за детайлите по програмата вече са започнали в Атина, съобщават от Европейската комисия.

В Германия DAX 30 се срина с 2,57% до 11 056 пункта. Във Великобритания FTSE 100 се понижи с 1,14% до 6 505 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 2,56% до 4 928 пункта.

“Основната тема за лятото е нарастващата несигурност на развиващите се пазари”, коментира през информационната агенция Кристиан Стокер от UniCredit Bank AG в Мюнхен. “Това е бреме за експортно ориентирания бизнес, особено за производителите на автомобили и машиностроителния сектор”, допълва анализаторът.

Сезонът на отчетите в Европа също е в разгара си. До края на тази седмица отчети ще публикуват над 180 компании от Stoxx 600.

Акциите на MorphoSys AG изгубиха 5,7% заради по-високата от очакваното загуба за второто тримесечие и по-високите разходи.

Ryanair Holdings Plc и Merlin Entertainments Plc натежаха на подиндекса, отразяващ движенията на акциите на компаниите от сектора “Отдих и свободно време”. Пазарната оценка на Ryanair се понижи с 2,2%, след като предупреди, че свръхкапацитетът може да натежи на цените на билетите. Пазарната капитализация на Merlin отписа 4,3%, след като компанията понижи очакванията си за печалбата през 2015 г.

Акциите на Pearson Plc изгубиха почти 5 на сто, като това доведе до най-голямата загуба за медийните акции в състава на европейския регионален индекс като цяло, заради стартираните преговори за продажбата на дела на издателството в сп. Economist.

Междувременно италианската инвестиционна група Exor S.p.A., собственост на фамилията Аниели, потвърди, че води преговори с британския издателски холдинг за увеличаване на дела й в Economist Group, издателят на списанието.

Exor  стана акционер в списанието през 2009 г. Към момента италианската група притежава малко под 5 процента от компанията.

Пазарната оценка на Deutsche Boerse се понижи с почти 3 на сто, след като компанията се съгласи да изкупи бизнеса на Stoxx AG.

Същевременно акциите на Royal Philips NV поскъпнаха с 1,2% заради по-добрите от очакваното финансови резултати заради нарасналото търсене от Северна Америка, Източна Европа и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още