IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройката търси сигурно място в Атина, където да преговаря за третия план

Има възможност Еврогрупата да се събере на 11 август за финализиране на плана

18:35 | 24.07.15 г. 3
Тройката търси сигурно място в Атина, където да преговаря за третия план

Техническите преговори по споразумението, които трябваше да започнат днес, още не са стартирали. Причината е, че представителите на кредиторите – ЕЦБ, Европейската комисия и Международния валутен фонд, който вече официално получи покана за участие в преговорите, както и представител на ESFM още не могат да намерят „сигурно място” за разговорите, пише Ройтерс.

Т.нар. „Тройка” не се приема особено добре в южната ни съседка. Гърците обвиняват институциите за тежките условия и жестоките икономии, които търпят, а в същото време икономиката продължава да затъва.

Междувременно гръцкото издание Kathimerini съобщи като се позова на информация на FT, че финансовите министри от еврозоната ще се съберат на 11 август, за да обсъдят третата програма за спасението на Гърция.

Източник на финансовото издание обаче е изразил съмнение, че преговорите за новия 86 млрд. евро евро заем могат да приключат за една седмица.

Това веднага повдига въпросителни около изплащането на задълженията на Гърция през август. На 20 август е падежът на облигации, изкупени от Европейската централна банка, на стойност общо 3,2 млрд. евро.

Ако не бъдат отпуснати средства по третия план, вероятно ще се стигне до нов мостови заем от Европейския финансов стабилизационен фонд (EFSM). На 20 юли Атина получи 7,16 млрд. евро по механизма и веднага разплати забавени плащания от предишните месеци.

Отпускането на средствата обаче стана с гаранциите на всички държави от ЕС, срещу което се обявиха България, Великобритания и Чехия.

От еврозоната разясниха, че ще покрият всички разходи, които ще направят страните извън валутния съюз, ако се наложи. Тогава обаче имаше обещание, че схемата се ползва за последно без първо да бъде получено одобрението от страните в ЕС.

Развитието на събитията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
polki
преди 8 години
Нали към "тройката" се присъедини и Европейския механизъм за стабилност ;)Да не забравихте, че писахте, че вече са квартет :)http://***.investor.bg/evropa/334/a/troikata-se-vryshta-v-atina-no-veche-kato-kvartet-199267/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Bobby_bul
преди 8 години
Да се съберат в България - няма проблеми, само гърците предварително да си платят за събитието, че после да не ги търсим и ние хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Хаха ...все едно инкасаторите от енергото да си прават оперативка в *** махала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още