IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Московиси: Възможно е облекчаване на гръцките дългове при напредък на Атина

Еврорупата вече обсъди този въпрос, коментира еврокомисарят по икономическите въпроси

20:14 | 21.07.15 г. 3
Московиси: Възможно е облекчаване на гръцките дългове при напредък на Атина

Облекчаването на дълговете на Гърция може да се превърне в реалност, когато гръцкото правителство покаже реален напредък в изпълнението на своя трети спасителен пакет, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

"Еврорупата вече обсъди това", каза Московиси във вторник пред радио RMC, цитирано от WBP Online.

"Ние се договорихме да се облекчи натоварването от лихвите и да се удължи падежа по дълга. Това е нещо, което може да се направи, когато му дойде времето, след договарянето на една добра програма за развитие и помощ", изтъкна той.

Международният валутен фонд призова правителствата от еврозоната да намалят дълга на Гърция, посочвайки, че това е едно от условията за стимулиране на икономическите показатели на страната.

Въпреки това най-големият противник на облекчаването на дълга – Германия, чието правителство абсолютно изключва отписване на задълженията на Атина, наскоро призна, че облекчаването на условията за изплащане на задълженията може да е "опция" за в бъдеще.

"Когато бъде завършена първата успешна оценка на програмата, която се договаря в момента, ще бъде обсъден този въпрос", заяви германският канцлер Ангела Меркел в неделя. "Не сега, но след това".

Московиси също така изрази мнението, че опрощаването на дълговете не трябва да бъде разглеждано на този етап.

"Има съпротива от цяла Европа да се прави подстригване (на дълговете – бел. ред.). В Германия, но също и във Франция", каза той. "Това не е преструктуриране. Това е повторно профилиране".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Ако ЕЦБ продължава с този начин на финансиране на частни банки и вписването на дълга им като ДЪРЖАВЕН, ще дойде момент когато някой като ВАРУФАКИС ще смени ЦИПРАС и първото което ще направи е да обяви това "ДЪРЖАВНО ВЗЕМАНЕ" за "ОМРАЗЕН ДЪЛГ"ПИТАМ СЕ - тези от ЕС полудели ли са и мислят ли, че ВИЗАНТИЙЦИТЕ ще бъдат така лесно загробени като нас?!Ако си мислят това са в голяма грешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 9 години
По вторият спасителен пакет гръцките ЧАСТНИ БАНКИ са получили и декапитализирали 50 млрд.?.Сега очакват правителството да приеме като нов ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ заем от 25 млрд. ? който отново ще отиди в трезорите на тези ЧАСТНИ БАНКИ за да може парите да бъдат източени от собствениците им по схемата на нашата КТБ!НЕ Е ЛИ ТОВА ИСТИНСКА ПЕРВЕРЗИЯ НА ФИНАНСИРАНЕ И ФИНАНСОВА СИСТЕМА?!КАКВО ОБЩО ИМА ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА С ЗАЕМИТЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ КОИТО ПРИ ТОВА НЕ СА И ГРЪЦКИ?!МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДАМИ ОБЯСНИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Теоретично при 200млрд. БВП и 100% дълг при спад на БВП с 25% дългът автоматично става 133% НО ако БВП скочи с 25% дългът става 80% при 0% лихва тоест когато лихвата е по-голяма от растежа никога няма оправяне и затова пиша ,че става въпрос за системна криза и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и се радвам ,че проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН го осъзнава - http://darikfinance.bg/***/111777#comments Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер за акциите(и коментар 1, 4) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още