IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки отварят врати в понеделник*

Гръцкият заместник-министър на финансите Мардас обяви, че банките ще възобновят дейността си

21:56 | 17.07.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като банките в Гърция бяха принудително затворени за три седмици и беше наложен капиталов контрол, те все пак ще отворят в понеделник, обяви гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас късно в петък, съобщава информационна агенция ANA.

В радио интервю Мардас заяви, че банките ще могат да предложат на клиентите си повечето си услуги, но само под счетоводна форма, като например парични трансфери от една банкова сметка в друга. Това ще включва и банкови чекове и сметки. Транзакциите ще бъдат осъществявани нормално, но няма да бъдат изплащани пари в брой. Единственото изключение ще бъде направено за компании, занимаващи се с износ, спедиторски фирми и туристически агенции, които вкарват нови пари в страната и които ще могат да ползват само 80% от парите си, за да се справят с паричните си задължения.

Мардас добави още, че кредитните карти ще могат да бъдат нормално ползвани в чужбина, въпреки че сумата за теглене от банкомати няма да бъде повишена. Според заместник-министър правителството се опитва да се справи с някои проблеми, например с телекомуникационните услуги, като през следващата седмица ще излезе министерско решение по въпроса.

Малко по-рано информацията беше съобщена от британския Guardian, с което изданието сложи край на спекулациите дали банковата ваканция ще продължи и през следващата седмица.

По-рано през деня се появиха опасения, че от техническа гледна точка ще бъде твърде трудно клоновете да бъдат отворени без специална подготовка. Официален източник обаче е потвърдил, че финансовите институции ще отворят врати и ще изпълняват определени операции, като чуждестранните транзакции обаче все още ще са забранени.

"Очакваме декрет или по-късно тази вечер, или утре, с който да бъдат изяснени подробностите", твърди източникът. "Сигурно е обаче, че банките ще отворят само за вътрешни банкови операции, а капиталовият контрол ще продължи да действа върху международните такива".

Правителството обаче ще улесни паричните тегления от банкоматите, позволявайки на клиентите да изтеглят наведнъж суми, равняващи се на дневните лимити от 60 евро за цяла седмица. Бизнес транзакциите също ще бъдат ускорени, за да се даде нов тласък на икономиката.

"Никакви финансови средства няма да бъдат прехвърляни в чужбина. Ограниченията ще останат за още поне шест месеца макар да имам усещането, че капиталовият контрол ще продължи доста по-дълго", коментира още източникът.

* Информацията е обновена към 22:13 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/ЦионизъмЦионизма се крие повече зад САЩ - неолиберализъм във банкерството и т.н. дерегулации на финансовият капитализъм казано общо и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsГРАЖДАНИТЕ ТРЯБВА ДА ''ВЪСТАНАТ'' с петиции и т.н. конституционни права но трябва да знаят какво да искат и затова пишаЗапочва се с офшорките(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsи данък Тобин - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
stota4kata
преди 8 години
вече не помня преди колко понеделника затвориха, ама все понеделник отваряха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Sakamano
преди 8 години
Казали са че ще отворят, а не че ще премахнат ограничението за теглене на пари в брой. Дори всичко куцо, кьораво и сакато да се нареди на опашка пред банките за да тегли по 60 евро, пак няма как да изтеглят 1 млрд за два дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
1 милиард се изтегля за 2 дни, значи "моста" , дето им построиха вчера, ще издържи колко....??? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ ,и с това не се изчерпват престъпленията срещу човечеството на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443Същото се отнася и за финансите в ЕС Организирани международни престъпни групиКазването на истината е цел покаяние - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Правилото в юридическата наука ''незнанието на закона не те освобождава от наказ.отговорност'' отдавна е записано във Библията и тъй като това е неизменно в определеното време Бог изпрати Христос да ни обясни Божията воля и закон ,и призове към покаяние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mammita
преди 8 години
Те хубаво ще отворят, но до кога? Така като гледам няма изгледи напрежението между хората в Гърция да е спаднало. Няма също така изгледи и международните институции и инвеститорите да са се успокоили. Всеки от тях знае, че за момента може да са решили финансовия проблем на Гърция, но това е временно и не дългосрочно решение. Въпрос на време е според мен да се стигне до новите циркаджийски номера на гърците. Да не говорим и че не е изключено съвсем скоро да видим и гражданска война там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
допълнение към коментар 1Кипър-2 не е точно казано защото ако не се вземат правилните мерки в Гърция ще се режат и влогове под 100 000 евро Всичко опира до кой да плати сметката - с инфлация едни крадат а всички плащат 14-23 трилиона са дадени за спасяване на банките и във филма ''Вътрешна афера'' е обяснено - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beТоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Schroeder
преди 8 години
Е сега гърците ще разберат какво беше в България при социализна само че с лек нюанс. При нас имаше магазини, но бяха празни. Те ще имат пълни банки, но пак с много ниски лимити на теглене и банкови транзакции. Пари имаш, но не ти дават да ги ползваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Оня ден писах ,че трябва минимум 6 месеца ако всичко върви нормално но като ги гледам отиде 2год. Ограничения на тегленето кеш и транзакциите е наложително и за осветляване на икономиката иначе Кипър-2Сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsОще факти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още