IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси завършиха петъка без особена промяна

Германският бенчмарк DAX завърши с понижение след решението на парламента за преговори с Гърция

18:40 | 17.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на европейските борси завършиха сесията без особена промяна в петък, след като Европейската комисия одобри краткосрочен заем от 7,16 млрд. евро на Гърция, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 не отчете промяна в края на деня, макар че отбеляза ръст по-рано в сесията.

Британският бенчмарк FTSE се търгуваше с около 0,5% по-ниско в следобедната търговия, а германският индекс DAX изтри по-ранните се печалби и също завърши с понижение от близо 0,5%. Това стане след гласуване в германския парламент, с което бе дадена зелена светлина на преговорите по третия спасителен заем за Гърция.

Сезонът на отчетите продължи с пълна си сила в петък, като някои от компаниите отбелязаха особено добри резултати.

Производителят на мобилно телекомуникационно оборудване Ericsson в петък отчете печалба за второто тримесечие, с която надмина очакванията на пазара. В резултат акциите на компанията се търгуваха с ръст от около 4,5%.

Сред най-добре представителите си беше и норвежката издателска къща Schibsted, чийто резултати също надминаха очакванията. Акциите на компанията поскъпнаха с 8% на борсата.

Производителят на парфюми Givaudan отчете повишение от 4,3% на цената на акциите си, след като съобщи за ръст от 11% на нетната си печалба за първата половина от 2015 г. в сравнение с миналата година.

Акциите на производителя на домашни електроуреди Electrolux, който също отчете по-добра от очакваното печалба, обаче поевтиняха с 2% въпреки положителните си тенденции по-рано през деня.

General Electric съобщи, че е предложил отстъпки на европейските регулаторни органи, като част от опита си да придобие подразделение на Alstom за сумата от 12,4 млрд. евро. Акциите на Alstom съответно поевтиняха с 0,8% в следобедната търговия.

Акциите на финландката компания за електроенергия Fortum обаче се сринаха. Те се търгуваха с понижение от около 7%, след като компанията обяви, че печалбата ѝ за второто тримесечие е спаднала заради натиска от ниските цени на електроенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още