IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите индекси в Европа завършиха търговията с ръст

Инвеститорите следят гласуването на реформите от гръцкия парламент

19:38 | 15.07.15 г.
Водещите индекси в Европа завършиха търговията с ръст

Европейските акции поскъпнаха в сряда, а инвеститорите следят гласуваните от гръцкия парламент реформи, които могат да осигурят на страната нов спасителен пакет, пише CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 записа ръст от 0,5%. Повечето борси завършиха на зелено, като френският бенчмарк CAC и германският индекс DAX завършиха търговията също с ръст. Британският FTSE 100 затвори почти без промяна, но италианският FTSE MIB се радва на повишение от 1,3%.



Американските книжа се търгуваха малко по-високо в сряда, а инвеститорите следят икономическите данни, финансовите отчети и очакват изслушването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън.

На фона на разединената политическа обстановка в Гърция премиерът на страната Алексис Ципрас защити сделката за 86 млрд. евро във вторник, посочвайки, че е необходимо избягването на излизане от еврото.

Приемането на големите реформи и съкращенията на разходите трябва да бъдат приети от гръцкия парламент в сряда, за да може страната да получи финансовата помощ, въпреки че се очаква част от представителите на партията на Ципрас СИРИЗА да не се включат в гласуването.

Същевременно безработицата във Великобритания нарасна за първи път от две години. Между март и май в страната е имало 1,85 млн. незаети. Това е с 15 хил. души повече спрямо тримесечието до февруари, твърди Службата за национална статистика на страната.

Производителят на чипове ASML се оказа най-добре представящият се в Stoxx 600. Акциите на компанията приключиха търговията с около 4,3% ръст след обявяването на резултатите ѝ за второто тримесечие. Фирмата обяви, че очаква през тази година продажбите ѝ да са по-високи от тези през 2014 г.

Луксозната марка Burberry отчете забавяне в приходите от търговия на дребно през първото тримесечие, което доведе до 2,6% спад в цената на акциите ѝ.

Софтуерната компания Micro Focus пък приключи търговията с 6,7% спад в цената на книжата ѝ след като инвестиционната фирма Wizard продаде акциите си в групата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още