IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки министър очаква капиталовият контрол да остане още поне два месеца

Йоргос Статакис смята, че банките могат да отворят още следващата седмица, ако този уикенд бъде постигнато споразумение с кредиторите

22:11 | 11.07.15 г. 4
<p>
	Служители доставят пари в центъра на Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители доставят пари в центъра на Атина. Снимка: Ройтерс

Капиталовият контрол, наложен върху гръцките банки, ще остане в сила поне още два месеца, обяви гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис в събота, цитиран от Ройтерс.

Това се случва на фона на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната в Брюксел, които обсъждат искането на Атина за нов спасителен пакет. Според източници на Ройтерс сред министрите има консенсус, че Атина трябва да предприеме допълнителни стъпки, за да ги убеди, че заслужава нова сделка.

Статакис заяви в ефира на гръцката Mega TV, че банките могат да отворят отново още следващата седмица, ако този уикенд бъде постигнато споразумение с кредиторите, но останалите ограничения върху тегленията и износа на валута ще останат в сила за повечето.

„Това ще остане в сила още два или няколко месеца”, заяви той.

Гръцкият парламент вече подкрепи предложения пакет от реформи от правителството на Алексис Ципрас, като 251 от 300 депутати гласуваха „за”. Лявата партия на Ципрас беше избрана именно за да се противопостави на сходни мерки за ограничаване на разходите.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Явно са готови да платят висока цена . Не виждам обаче корекция на бюджета в средата на годината - ние при най - малък недостиг в някоя система започваме кавгите . Там цари пълно спокойствие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
В крайна сметка може да се окаже, че банковата ваканция в Гърция може да им струва 5-10% от БВП преки загуби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Минимум 6 месеца трябва при 36% не обслужвани кредити над 90 дена може да има и Кипър-2 но може като Ирландия 43% данък при износ на валута за което трябва над 2 год. ограничения като от цялата работа хубавото е ,че ще се осветли икономиката ако ги научат да плащат с банкови карти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още