IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси очакват сделка между Гърция и кредиторите

До полунощ днес южната ни съседка трябва да внесе искането си за трета спасителна програма

19:12 | 09.07.15 г. 2
Европейските борси очакват сделка между Гърция и кредиторите

Предпоследната сесия за седмицата за борсите на Стария континент приключи с резки повишения. Пазарите очакват Гърция да представи искането си за трета спасителна програма до полунощ  днес централноевропейско време (1 часа българско) и това се възприема като решение на кризата в южната ни съседка.

В същото време обаче премиерът на Гърция Алексис Ципрас беше подложен на силен натиск от крайно лявото звено в СИРИЗА. Енергийният министър Панайотис Лафазанис категорично се противопостави на трета спасителна програма и последните часове могат да се окажат критични. 

Крайният срок за приемането на нова програма за Гърция е неделя. Разговорите ще започнат в 16 часа централноевропейско време.

Допълнителен стимул беше и възстановяването на фондовите пазари в Китай, отбелязва Market Watch. 

По тази причина и водещите индекси на европейските пазари отчетоха стабилни ръстове в края на търговията. Всички сектори, част от паневропейския Stoxx Europe 600 са на зелена територия. Стойността на индекса се повиши с 2,23% до ниво от 381,21 пункта днес.

Сред водещите компании, част от индекса, е финландската фармацевтична компания Orion Oyj., чиито акции поскъпнаха с почти 11% до цена от 35,30 евро за брой.

Германският DAX 30 се повиши с 2,32% до ниво от 10 996,41 пункта, за френският САС 40 ръстът днес е в рамките на 2,55% до стойност от 4 757,22 пункта.

Фондовата борса в Атина остава затворена до следващата седмица, заедно с банките в страната.

Минният сектор беше един от генераторите на ръст за водещия индекс на Лондонската фондова борса – FTSE 100, днес. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха 2% до цена от 2 525 пенса, а търговията с книжата на BHP Billiton поскъпнаха с 1,6% до цена от 1 206 пенса.

Стойността на FTSE 100 се повиши с 1,4% до ниво от 6 581,63 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
nikiangel
преди 9 години
Cheat me once, shame on you, cheat me twice, shame on me...cheat me 3rd time, call me euro group :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
Така е винаги щом се очаква сделка с Гърция еврото пада.Дано пазарите не познаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още