IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските пазари се върнаха към растеж

Инвеститорите реагираха с оптимизъм на обещанията на гръцкия премиер Алексис Ципрас

19:58 | 08.07.15 г. 2
Европейските пазари се върнаха към растеж

Основните индекси в Европа прекратиха спадовете си, затваряйки на зелено в сряда, след като гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Атина ще представи конкретни предложения към кредиторите в следващите 2-3 дни.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 затвори с минимален ръст от 0,04 на сто на фона на волатилната сесия на Стария континент.

Ципрас заяви пред депутатите в Европейския парламент, че Гърция ще представи "конкретни" предложения за реформи в близките дни. Речта на премиера бе оценена положително от пазарите, тъй като той обеща да се справи с неустойчивия публичен дълг и икономическите проблеми на страната.

На фондовия пазар Barclays приключи деня с ръст от 3,1 на сто, след като британската банка освободи от поста главния си изпълнителен директор Антъни Дженкинс.

Базираната в Лондон компания за сондажи Seadrill нарасна с 6,6% след пропадането с над 4% в предходната търговия, дошло вследствие на спада на цените на петрола и газа.

Във Великобритания финансовият министър Джордж Озбърз заяви, че правителството ще затегне правилата за облагане на лицата, които нямат адресна регистрация в населеното място, в което живеят. По думите му мерките ще донесат на хазната приходи в размер на 1,5 млрд. паунда.

Ходът обаче натежа върху строителните компании на Острова. Barratt Development изтри 5,7%, Taylor Wimpey – 5%, а Persimmon – 4,7%.

Озбърн каза също, че пенсиите могат да бъдат третирани като спестовни влогове, което би могло да доведе до тяхното облагане. Този ход даде тласък на акциите на пенсионните дружества, като Aviva добави 3,5%, Old Mutual – 2,8%, а Standard Life – 1,3%.

В автомобилния сектор BMW, Renault и Peugeot Citroen отстъпиха, като Renault спадна с най-много от трите компании – 4,5%. BMW изтри 1,9%, а Peugeot Citroen – 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
така ли ше го караме следващите 30 години докъто се плаща дългът ?10 млрд годишно и лихвите та пове4е и от 30 годин може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
nikiangel
преди 9 години
Дали на обещанията на Ципрас са реагирали, или на тези на Шойбле че паразититие и 1 цент повече няма да получат...не е яасно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още