IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков орган следи внимателно рисковете от гръцка зараза

Говорител на надзорната институция потвърди коментарите на българските власти, че са налице защитни стени с цел предпазване на банките

19:25 | 08.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Европейският банков орган следи внимателно рисковете от гръцка зараза

Пазарите се справят добре с неизвестните пред бъдещето на Гърция в еврозоната, като до момента едва се забелязват сигнали за зараза, която би подкопала общата финансова стабилност в Европейския съюз (ЕС). В това уверяват от Европейския банков орган (ЕБО), предава Ройтерс.

Държавите членки на еврозоната дадоха на Гърция време до края на седмицата да излезе с предложения за реформи в замяна на кредити, които ще помогнат на страната да остане във валутния блок.

„Това, което наблюдаваме, е по-скоро нормална реакция сред инвеститорите и натискът върху капитала на банките е по-скоро ограничен, но внимателното наблюдение и бдителността остават ключови“, отговаря говорител на ЕБО на въпроси на Ройтерс. „Фокусът на нашата работа сега е да се уверим, че действията между институциите са напълно координирани, че се споделя информация.“

ЕБО, който координира надзора над банките в рамките на ЕС, отчита, че директна зараза от гръцката криза е минимална, като сигналите за непряка зараза, измежду които големи отливи на средства от инвестиционните фондове, са минимални.

България отново се сочи като потенциално най-уязвимата страна, тъй като около една пета от активите в банковата система са гръцка собственост, а централната банка предприе мерки спрямо местните кредитори, пише Ройтерс.

Говорителят на ЕБО потвърди коментарите на българските власти, че са налице „защитни стени“ с цел защита на банките от гръцка зараза.

Перспективите за евентуален Grexit увеличиха опасенията, че редица страни от ЕС не са си научили урока от фалита на Lehman Brothers преди 7 години, тъй като не са въвели инструментариум, чрез който бързо да се справят с фалирала банка, за да се избегне дестабилизация на пазарите.

ЕС прие Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки, давайки възможност на националните регулатори да използват инструменти за справяне с фалирали банки. Директивата е в сила от 1 януари 2014 г., но до момента 15 от всички 28 страни членки на ЕС са я транспонирали в националното си законодателство, което означава, че за другите 13 правните възможности няма да могат да се използват веднага, ако се наложи.

Европейската комисия стартира процедури срещу изостаналите страни, измежду които е и България. Припомняме, че Законът за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници мина на първо четене през бюджетната комисия.

Гърция отчасти въведе Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки, но тя има национален орган по преструктуриране.

Новият Единен борд по преструктуриране (Single Resolution Board, или SRB) на еврозоната ще може да се справя с фалирали банки чак от януари 2016 г.

Редица страни не разполагаха с подобни инструменти по време на финансовата криза, заради което на надзорните им органи беше по-трудно да се намесят бързо, за да ограничат негативите от фалит на банка.

Въпреки че близо половината от страните членки на ЕС не са транспонирали директивата на национално ниво, според ЕБО сега Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки е ръководството за координиране на действията при банкови фалити.

„Налице са опасения спрямо страните, които трябваше по-бързо да въведат Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки, но смятаме, че може да се използва“, заявява още говорителят на ЕБО.

Всичко по темата с Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още