IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл може и да преосмисли идеята да спре транзита на газ през Украйна

Засега Русия има две възможности да заобиколи Украйна - "Турски поток" и "Северен поток" 2, но и двата проекта са в начална фаза

13:26 | 29.06.15 г. 2
Кремъл може и да преосмисли идеята да спре транзита на газ през Украйна

Русия може и да преосмисли идеята си да спре изцяло транзита на газ през територията на Украйна, пише РБК. Руското издание се позовава на изявления на ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер от края на миналата седмица.

Според плановете на „Газпром“ транзитът на природен газ през Украйна трябва да спре след 2019 година, когато изтича договорът с Киев.

Анализи на руски експерти обаче показват, че дотогава няма да е готова заместващата инфраструктура и компанията няма да може да изпълни дългосрочните си договори в региона на Югоизточна Европа, включително и за България.

РБК посочва, че има смекчаване на тона. През пролетта Алексей Милер беше категоричен, че след четири години транзитът през Украйна спира и ЕС да търси начини да си доставя суровината.  Отговорът на Евросъюза на този етап е, че няма да се изгражда нова инфраструктура във връзка с променените планове на Русия.

Сега обаче ръководителят на газовия гигант вече говори, че има готовност да обсъди транзита, макар и условията за руската компания да не изглеждат изгодни.

„В момента транзитната такса през територията на Украйна е 2,70 долара за 1000 куб. метра за 100 километра. Украинската страна говори, че иска тази такса да се увеличи до 5 долара“, посочи Милер и допълни, че никога не би подписал договор при несправедливи или неизгодни за „Газпром“ условия. 

На този етап две са възможностите на "Газпром" да заобиколи Украйна - газопровод, който да дублира трасето на "Северен поток" и "Турски поток". За "Северен поток" 2 се заговори по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Обмисля се строежът на още две тръби по дъното на Балтийско море с капацитет от 55 млрд. куб. метра природен газ годишно. 

Милер вече изчисли, че стойността на този нов газопровод ще бъде към 10 млрд. евро. 

Но строителството и на двата проекта още не е започнало и не е ясно дали реализацията им ще приключи до края на 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
В случая Диляна си е ОК, ти не си обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
крас
преди 9 години
АБЕ ДЕЛЯНЧЕ, КАКЪВ Е ТОЗИ ИНФОРМАЦИОНЕН НОСИТЕЛ "РБК" НА КОЙТО СЕ ПОЗОВАВАШ В СТАТИЯТА СИ?Липсва ти БИБЛИОТЕКАРСКИЯ ИНСТИТУТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още