IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повечето европейски борси са в червената зона след гръцкия шок

Последните размени на предложения подчертават трескавия характер на преговорите във финалните часове

19:26 | 24.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повечето европейски борси са в червената зона след гръцкия шок

Европейските фондови пазари не успяха да се възстановят след обедната шокираща новина, че Гърция е далеч от споразумение с кредиторите си. По-рано през деня се появи информация, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е споделил пред партийни съюзници, че кредиторите на страната не приемат новите гръцки предложения за реформи и бюджетни икономии.

Според министъра на труда на Гърция Панос Скурлетис Международният валутен фонд е критикувал редица предложения на Атина за бюджетни икономии, които можело да доведат до рецесия. И преди това имаше съмнение, че предложенията ще намерят подкрепа и в гръцкия парламент. 

В началото на годината американската икономика отчита лек спад. Според правителствени данни от сряда брутният вътрешен продукт до март спада с 0,2 на сто на годишна база. При предишната оценка се очакваше спад от 0,7 на сто. Икономистите обаче очакваха тази корекция. Изключително студеното време и редица пристанищни стачки са натоварили икономиката през зимното тримесечие.

Германското бизнес доверие е отслабнало за втори пореден месец през юни, сочат данни от проучването на Мюнхенския икономически институт Ifo. Индексът се е понижил до 107,4 пункта през юни спрямо 108,5 пункта през май. Това е най-ниската му стойност от февруари. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха  индексът да бъде на равнище 108,1 пункта. Институтът не посочва подробни причини за спада. 

До каква степен кризата в Гърция влияе на пазарите, стана категорично ясно днес. Последните размени на предложения подчертават трескавия характер на преговорите във финалните часове, преди да дойде краят на спасителния заем и финансите на Гърция.След като към 11.36 часа средноевропейско време се появиха първите спекулации, само за секунди водещият германски индекс Dax се срина със 150 пункта. В крайна сметка за първи път през тази седмица Dax приключи сесията със спад – от 0,6 на сто до 11 471 пункта. 

Тъй като досега от Брюксел, където се провежда среща на Ципрас с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, няма никакви официални коментари, инвеститорите останаха предпазливи до края на сесията. 

Лондонският FTSE-100 прибави 0,15 на сто.  В Париж САС-40 изгуби 0,24 на сто след четири поредни сесии покачване, при предпазлива търговия преди поредно заседание на Еврогрупата за Гърция. Атинската фондова борса закри сесията със спад от 1,77 на сто на индекса ASE, съобщи DPA.

 

Proposals of Greece's creditors, 24/6/2015 by Yannis Koutsomitis

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Европейските потъват, а американските още фърчат окрилени от онзиденшните добри новини за Гърция :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
system_foult
преди 9 години
На всички безкрайно много им е писнала от цялата схема.Спекулантите са на седмото небе,до обяд ще има след обяд няма да има и така всеки ден.Гърците имат едни 60-70 милиарда в домакинствата които ще дадът нормален рестарт на икономиката.Проблема е с държавните разходи и с тези за пенсии и отбрана.Струва ми се че ще изак.т едно голямо а.о,Ципрас и сие са играчи но в случая не знам дали са наясно със залога.Комарджиите казват- Не залагай нещо което не можеш да загубиш......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още