IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вишеградската четворка се противопостави на плана на ЕК за разселване на бежанци

Словакия може да проведе референдум за квотната система, ако не се сформира блокиращо малцинство, което да блокира предложението

10:27 | 24.06.15 г. 2
Вишеградската четворка се противопостави на плана на ЕК за разселване на бежанци

Вишеградската четворка се противопостави на плана на Европейската комисия (ЕК) за разселване на бежанци в държавите от Европейския съюз (ЕС) на квотен принцип, съобщава АП.

Словакия, Чехия, Унгария и Полша открито се противопоставиха на предложената система за разпределение на бежанци.

Държавите подчертават, че ще са солидарни с Италия и Гърция, но на доброволна основа, и вероятно ще блокират предложението на ЕК на предстоящото заседание на Съвета на ЕС.

Същевременно премиерът на Словакия Робърт Фицо обяви, че правителството му обмисля референдум по темата за разпределянето на бежанци, ако страните не успеят да сформират блокиращо малцинство и ЕК все пак приложи схемата с квотите.

„Може би това е начинът да избегнем последствията от решението на ЕК, с което словашкото правителство не може да се съгласи“, коментира Фицо.

Фицо подчерта пред парламента, че страната му ще бъде солидарна, но няма директно да приема бежанци. Страната се подготвя да окаже подкрепа на най-засегнатите европейски държави от бежанската вълна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Нашето население е по-щастливо от членството ни в ЕС и бърза да сподели щастието си колкото се може по на запад с тамошните жители, а тук се освобождават големи жицнени пространства. Защо да пустеят цели региони, като могат да бъдат отдадени на бъдещия стопанин на Балканите - ИД? По-добре навреме да се приспособяваме и да отглеждаме подходяща обслужваща администрация, а не да се излагаме като след 10 ноември - предложилите се за евроатлантици да не знаят бъкел английски и да ходят с бели хавлиени чорапи.По-добре плавно и методично да се адаптираме. Процесът в Столипиново напр. тече в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още