IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около гръцката сделка подкрепи европейските пазари

Водещият гръцки индекс отбеляза скок от над 6 на сто в днешната сесия заради надеждите за скорошно споразумение с кредиторите

20:26 | 23.06.15 г.
Оптимизмът около гръцката сделка подкрепи европейските пазари

Европейските акции приключиха с повишения днешната сесия заради надеждите, че Гърция и кредиторите и ще постигнат споразумение.

Регионалният Stoxx Europe 600 отбеляза ръст от 1,2%, като всички индустриални групи в състава му приключиха деня на позитивна територия.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,72% до 11 543 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,14% до 6 835 пункта, а във Франция CAC 40 записа ръст от 1,19% до 5 058 пункта.

Водещият гръцки индекс отбеляза скок от над 6 на сто в днешната сесия. За втори пореден ден акциите в южната ни съседка записват сериозни ръстове заради залозите за споразумение в последната минута за удължаването на спасителната програма.

Гърция трябва да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ) на 30 юни и пазарите се надяват Атина и Брюксел да си стиснат ръцете преди тази дата. Утре вечер отново ще има среща на Еврогрупата, която ще обсъди новите предложения на страната за реформи.

Гръцкото правителство предлага въвеждането на диференцирана ставка за ДДС, постепенно премахване на ранното пенсиониране с изключение на някои категории професии, увеличаване на данъците и други мерки на стойност около 8 млрд. евро.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че ще се стигне до споразумение през тази седмица. Канцлерът на Германия Ангела Меркел обаче е по-предпазлива и коментира, че не може да даде никакви гаранции, че до такова ще се стигне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още