IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС започва военноморска операция в Средиземно море срещу трафикантите на хора

Съветът на ЕС ще прецени кога да се премине към втората фаза на военноморската операция, още повече, че тя не е одобрена от ООН

14:46 | 22.06.15 г.
ЕС започва военноморска операция в Средиземно море срещу трафикантите на хора

Европейският съюз (ЕС) стартира днес военноморската операция срещу трафикантите на хора в Средиземно море, която одобри през май, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Операцията се провежда под името "EUNAVFOR Med" и мисията ѝ е да идентифицира, конфискува и да се разпорежда с плавателни съдове, използвани за нелегален трафик на хора към Европа, отбелязва изданието.

Операцията се предвижда да се изпълнява на три етапа, в пълно съответствие с международното право, включително хуманитарното и бежанско право и правата на човека. Първата фаза ще се фокусира върху наблюдението и оценката на мрежите за трафик на хора в Южното и Централно Средиземноморие.

На втория етап от операцията ще се издирват и конфискуват плавателни съдове на трафиканти. Третата фаза ще включва разпореждането с конфискуваните съмнителни плавателни съдове, както и залавяне на трафиканти.

Съветът на ЕС ще прецени кога да се премине към втората фаза на военноморската операция, още повече, че тя не е одобрена все още от Организацията на обединените нации (ООН).

Както заяви топ дипломатът на ЕС Федерика Могерини, страните от съюза ще предоставят военни сили и средства за операцията. Тя отново подчерта, че преди по-малко от два месеца лидерите на държавите от блока възложиха на Европейската комисия (ЕК) да подготви операцията в Средиземно море. Според нея инициативата е част от по-широкия план за справянето с нелегалната миграция и е предизвикала бърз отговор с „единодушие и единство“.

Федерика Могерини посочи, че операцията е насочена към „бизнес модела на тези, които се възползват от нещастието на мигрантите“. Тя допълни, че това е част от по-широка стратегия, включително сътрудничество с партньорите на ЕС в Африка и Международна организация по миграция.

Оперативният щаб на EUNAVFOR Med е в Рим. За командир е назначен контраадмирал Енрико Кредендино. Общите разходи за операцията се изчисляват на 11,82 млн. евро за подготвителната фаза и една година след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още