IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси отбелязаха ръст въпреки кризата с Гърция

Единствено германският бенчмарк DAX отбеляза спад

19:04 | 19.06.15 г.
Европейските борси отбелязаха ръст въпреки кризата с Гърция

Европейските акции се търгуваха малко по-високo в петък, въпреки че на среща на еврогрупата финансовите министри от еврозоната не успяха да достигнат до сделка по реформите на Гърция, съобщава CNBC.

След срещата на еврогрупата в Люксембург в четвъртък в последния ден от седмицата Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи спешното си финансиране на гръцките кредитори.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 увеличи печалбата си, търгувайки се с около 0,3% по-високо в следобедната търговия.

В петък в един и същи ден изтекоха фючърсни контракти, борсов търгувани опции и опции върху акции, което може да доведе до колебания на пазара.

Повечето европейски индекси се търгуваха на зелено, но германският бенчмарк DAX отбеляза спад от 0,6% в следобедната търговия.

В понеделник ще се проведе спешна среща на лидерите на еврозоната, след като финансовите й министри не успяха да постигнат сделка с Гърция по програмата за реформи на страната. Реформите ще позволят на Гърция да получи последния транш от спасителния заем, възлизащ на 7,2 млрд. евро, но критичните точки остават пенсионните съкращения.

Без парите Гърция заяви, че няма да успее да плати вноската си от 1,5 млрд. евро към един от кредиторите си – Международния валутен фонд (МВФ), с краен срок 30 юни.

ЕЦБ проведе телеконференция с Гърция в петък, за да обсъди увеличаване на спешната помощ за осигуряване на ликвидност на Гърция. Водещ представител на банката изрази съмнение дали гръцките банки, които страдат от голям износ на капитал, ще отворят в понеделник. Гръцките акции се търгуваха с около 0,8% по-ниско.

Американските акции започнаха с понижения в последния ден от седмицата, като инвеститорите следят внимателно развитията в преговорите по дълга на Гърция.

Междувременно Международният икономически форум в Санкт Петербург продължава. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се срещна с руския президент Владимир Путин. В четвъртък финансовият министър на Русия заяви, че Гърция не е помолила за финансова помощ.

Форумът се организира в трудни времена за Русия, след като страната все още е изправена пред международни санкции заради анексирането на Крим през миналата година и последвалата й роля в проруските вълнения в източна Украйна, макар Москва да отрича своя намеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още