IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Евроборсите стартират с песимизъм в очакване на срещата на Еврогрупата*

Ключовото заседание на финансовите министри от еврозоната вероятно ще даде отговори на много от въпросите за ситуацията около Гърция

11:32 | 18.06.15 г.
Евроборсите стартират с песимизъм в очакване на срещата на Еврогрупата*

Европейските индекси отвориха с понижения в четвъртък в очакване на ключовата среща на финансовите министри от еврозоната по-късно през деня, която вероятно ще даде отговори на много от въпросите за ситуацията около Гърция.

В сряда представителят на гръцкия преговарящ екип Евклид Цакалотос потвърди пред Ройтерс, че Атина не разполага с достатъчно пари за покриване на вноската си по дълга към международните кредитори на стойност 1,5 млрд. евро.

Увеличавайки натиска върху Гърция, президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман посочи пред италианския вестник La Stampa, че Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да бъде в състояние да предостави финансова помощ за средиземноморската страна при неуспех в преговорите.

Акциите на енергийните компании са под натиск след поредните спадове в цените на петрола.

Германският производител на софтуер SAP е сред най-губещите, изтривайки 1,6%, след като съперникът Oracle оповести очаквания за спад на тримесечните печалби на фона на ситуацията на пазара.

Европейските банки също са в центъра на вниманието на фона на опасенията за фалит на Гърция.

Междувременно в Русия стартира Международният икономически форум, който е посетен от редица световни бизнес лидери. Форумът в Санкт Петербург идва в труден момент за Русия, която все още е под международни санкции заради анексирането на Крим през миналата година.

* Актуално към 11:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още