IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси се озоваха в червената територия

Опасенията за Гърция отново са главна тема сред инвеститорите на Стария континент

19:25 | 17.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси се озоваха в червената територия

И в сряда европейските фондови пазари платиха цената за гръцкия дългови спор. Инвеститорите са предпазливи преди обявяването на резултатите от заседанието по паричната политика на централната банка на САЩ и обезпокоени от буксуването на преговорите на Гърция с нейните кредитори.

Общоевропейският индекс EuroStoxx-50 се сви с 0,73 на сто до 3428,76 пункта. И останалите европейски бенчмаркове са под натиск. В Париж CAC 40 се понижи с 1,02 на сто до 4790,62 пункта, а в Лондон FTSE 100 загуби 0,44% до 6680,55 пункта. В Атина водещият Athex Composite се срина с нови 3,15 на сто. Франкфуртският DAX спадна с 0,60 на сто. 

И в сряда европейските фондови пазари платиха цената за гръцкия дългови спор. Освен това инвеститорите бяха сдържани предвид очаквания резултат от двудневното заседание на Федерлания резерв. Повечето анализатори обаче са единодушни, че банкерите няма да повишат още сега основните лихви.

Известно притеснение за европейските борси крие и предстоящото решение на Европейската централна банка за това дали и в какъв обем ще повиши спешната помощ за Гърция (ELA).

„Едно замразяване (на ELA, б. Ред.) би бил силен сигнал към Атина. Може би твърде силен в очите на някои членове на борда на ЕЦБ“, казва Емили Никол от Daiwa Capital Markets, цитирана от DPA. Такова решение може да подложи Атина под натиск и да накара правителството да сътрудничи в по-голяма степен при решаването на спора.

"Ако най-големият двигател са опасенията около Гърция, то това най-вероятно е пресилено, тъй като малко се изморихме от Гърция, и получаваме технически стимул", коментира реакцията на пазара главният пазарен стратег на Wunderlich Securities Арт Хогън.

Най-силен ръст на Dax отчита Linde, чиято пазарна капитализация нарасна с 1,9 на сто. Председателят на Борда на директорите Волфганг Бюхеле заяви пред Financial Times, че компанията е силно оптимистично настроена за второто полугодие.

Силно развитие имаше и при книжата на Deutsche Telekom, които поскъпнаха с 1,1 на сто. Manager Magazin пише, че освен американския сателитен оператор Dish Networks интерес към дъщерното дружество T-Mobile US има и Comcast. Според анализатори офертата на Comcast може да съдържа по-висока част пари в брой. Само през 2014 г. компанията има паричен поток от 8 млрд. долара.

И Lanxess отчита ръст в сряда. Акциите поскъпнаха с 0,6 на сто. Анализатори оправдават тренда с редица положителни коментари от изминалите дни.

На дъното на Dax днес са книжата на Lufthansa, които загубиха 2,0% от цената си. Henkel, Continental и Merck се обезцениха с между 1,7 и 1,8 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още