IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва обществена консултация за корпоративното данъчно облагане

Изискването компаниите да предоставят повече информация по данъчните въпроси може да хвърли светлина върху вредните данъчни практики

18:01 | 17.06.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
ЕК започва обществена консултация за корпоративното данъчно облагане

Европейската комисия (ЕК) започва обществена консултация за прозрачността на корпоративното данъчно облагане като част от по-широк преглед на практиките в ЕС в тази област, съобщават от представителството на ЕК в България.

Целта е да се установи дали изискването предприятията да разкриват повече информация относно данъците, които плащат, може да помогне за справяне с избягването на данъци и с агресивните данъчни практики в съюза.

Предвижда се консултацията да приключи на 9-ти септември. Тя е част от по-широкия план за действие за справедливо и ефективно корпоративно данъчно облагане, който също беше представен днес от еврокомисаря по данъчните въпроси Пиер Московиси.

В момента някои предприятия реализират големи печалби в рамките на единния пазар, но плащат много ниски данъци или въобще не плащат данъци в ЕС. Някои многонационални компании успяват да използват агресивно данъчно планиране, националните несъответствия и пропуските в законодателството, тъй като попадат под множество юрисдикции. Използваните от тях сложни корпоративни структури често поставя малките и средните предприятия в неблагоприятна позиция. Това може също да доведе до нарушаване на конкуренцията, поставяне на по-малките конкуренти в неблагоприятно положение и до възникване на конфликти между предприятията от ЕС и предприятията от страни извън Съюза в рамките на единния пазар, посочват от ЕК.

Изискването предприятията да оповестяват повече информация по своите данъчни въпроси — пред данъчните органи или пред обществеността чрез своите годишни отчети, може да хвърли светлина върху вредните данъчни практики, посочват още от Брюксел.

Планът предвижда въвеждането на обща консолидирана корпоративна данъчна основа, която според европейските власти ще реши проблема с агресивното данъчно планиране. Определя се и как ЕК ще работи с държавите от съюза, за да се гарантира, че предприятията, които осъществяват дейност в ЕС, ефективно се облагат с данъци в ЕС.

Очертават се и данъчни мерки, които да направят единния пазар по-привлекателен за бизнес, както и мерки за засилване на прозрачността и координацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Аз съм категоричен ,че където е бизнеса там трябва да се плащат данъците а колкото до долна граница на корпоративният данък е отделна тема макар ,че Дянков искаше плоският данък да се вкара в Конституцията България си е почти офшорка Коментар 1 и 2 тук - http://darikfinance.bg/***/115735#comments,че не ми се пише Основният проблем у нас са кражбите и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшоркиВ света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е (7%) дефицита на Испания за 2013год.БРАВО!!!ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!! СЛЕД 7год. - през 2008год. в Лондон, Саркузи, Меркел и Обама обявиха незабавна и категорична война срещу данъчните убежища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 9 години
"Господата от ЕК са мазни бюрократи, които" НЕ МОГАТ да направят нищо друго, ОСВЕН ТОВА ЗА КОЕТО СА НАЗНАЧЕНИ!=> Проблема не е в слугата, а в господаря му!Но, именно за да се задоволи маймунското "очакване", определимо чрез слугите, слугите биват периодично подменяни, и съответно при всяка смяна маймуните се зареждат със ВЯРА!А *** никога няма да разбере, че така, чрез глупостта и желанията си, винаги попада в заблудата "Борба със Следствието", защото зелките, дори и подменяни, са постоянно следствие на ДРУГА ПРИЧИНА за да са там ... и всъщност причината остава постоянно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
newrussia
преди 9 години
Да бе, ще отидем в РУСИЯ там е НАЙ ХУБАВО, ахахаххха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Господата от ЕК са мазни бюрократи, които се стремят да острижат възможно повече и сега са се заели с държави като нас, които се опитват да привлекат инвестиции като дадат повече данъчна свобода на компаниите.Ако разбирам правилно, ЕК иска, всички компании, работещи в ЕС да плащат непосилният данъчен рекет на социалистическите западни държави.Е имам за тях лоша новина. Това значи компаниите или да започнат да плащат данъци в ЕС или да спрат да работят в ЕС. Мисля че ЕК ще се изненада какво ще предпочетат компаниите. Все още ли си правим илюзии, че някой го е грижа за пазара на ЕС, пълен с разглезени застаряващи и мързеливи индивиди, когато има огромната Азиа, с растящо население, пълна с млади и гладни хора, с огромна работна ръка и ненаситно потребление? Слезте на земята господа Брюкселски бюрократи. Европа губи лидерската си позиция и вие не помагате с това, което правите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още